30. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok- május 4-5-6.

2023. április 24. 10:59
Íme a 30. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Termékdíj pályázatának díjazottai
Ismerd meg te is a őket!
ÁLLATTENYÉSZTÉSI TERMÉKDÍJ PÁLYÁZATOK 2023
 
Zsűri elnöke: Dr. Wagenhoffer Zsombor ügyvezető igazgató, Magyar Állattenyésztők Szövetsége
Zsűri tagjai: Dr. Annaházi László ügyvezető igazgató Anipharma Kft.,Dr. Sallai László főiskolai docens, SZTE MGK
 
30. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok- május 4-5-6.
Értékelés
Idén összesen 24 pályázat érkezett be. Ennél csak kétszer kellett több pályázatot bírálni a zsűrinek az elmúlt 15 évben: 2011-ben (27) és 2016-ban (28), illetve 2018-ban is ugyanennyi szereplője volt a termékdíj pályázatnak.
 
Három kategóriát lehetett kialakítani:
 
Takarmányozás (9)
Állategészségügy, élelmiszerfeldolgozás, genetika (6)
Agrárinformatika, tartástechnológia (9)
I. kategória: Takarmányozás
Hagyományosan ez a legnépszerűbb kategória, ide érkezik évről-évre a legtöbb pályázat. Idén a megszokotthoz képest kevesebb volt a kiemelkedő pályázat. Ugyanakkor innen került ki a három kategória két legjobb pályázata, amelyek közül a legjobb nagydíjat, a másik pedig I. díjat kapott.
 
Örömteli, hogy egyre több az olyan természetes alapú takarmánykiegészítő fejlesztése, amelyek segítségével javul a takarmányok emészthetősége, vagy amelyekkel az antibiotikum felhasználás jelentősen csökkenthető, illetve a ZnO hatékonyan kiváltható.
 
Voltak olyanok is, akik újra próbálkoztak korábban beadott pályázatukkal. Ezt a technikát nem javasoljuk a jövőben senkinek, kivéve, ha valami átütő új eredményről tudnak beszámolni vagy valamilyen fejlesztés történt a terméken.
 
II. kategória: Állategészségügy, élelmiszerfeldolgozás, genetika,
A hat beküldött pályázat ötféle szakterülettel kapcsolatos: okos és antibiotikum (AB) mentes borjúnevelés, elektronikus füljelzők, egészségmegőrző termékek fürjtojásból, metáncsökkentés genomszelekcióval és egy kombinált vakcina a malacok vashiányának és kokcidiózisának megelőzésére.
 
III. kategória: Agrár-informatika, tartástechnológia
A harmadik kategóriába kerültek a legösszetettebb termékek: malac tejitatási rendszer, természetes alapú trágyakezelő adalék (homogenizáló, tápanyagmegőrző és szag semlegesítő hatással), dupla állásos fejőrobot, kamerás termékenyítő pisztoly, web alapú sertéstelep-irányítási rendszer; mosó, fertőtlenítő komplex szolgáltatás, legújabb tojáskeltetési technológia 60 éves szakmai tapasztalattal ötvözve; hatékony telepszagtalanítás, továbbá egy komplex non invazív ivarzásmegfigyelés és erre alapozott takarmányozás.
 
Ebben a kategóriában volt a legtöbb átlag feletti pályázat, amit a zsűri két sorozat II. és III. díj kiadásával honorált.
 
NAGYDÍJ
UBM FEED ZRT.: Tejelő tehenek pálmaolaj mentes takarmányozása és ezt tanúsító védjegy
 
A magyar tulajdonosi hátterű UBM Csoport Magyarország piacvezető keveréktakarmány gyártó és takarmány alapanyag nagykereskedő vállalkozása. A cégcsoport idehaza hat takarmánykeverővel, egy premix gyárral és a védett fullfat szójaterméküket, a SoyPreme-et gyártó üzemmel rendelkezik. A cég a közép-európai régióban is jelentős ágazati szereplő.
 
A 16 cégből álló cégcsoport 388 főt foglalkoztat, tavaly több mint 200 milliárd forint árbevételt ért el, 1,7 millió tonna takarmány alapanyag nagykereskedelme mellett. A gyártott keveréktakarmány mennyisége 575 ezer tonna, amit közel 1.000 partnerének hazánkon kívül 15 országba értékesített.
 
Az UBM Feed Zrt a termékdíj pályázatok régi rendszeres résztvevője, nem első alkalommal hozza el a legnagyobb díjat. A cég az innovációban, termékfejlesztésben régóta az elsők között van ebben a szektorban hazánkban.
 
A nagydíjas termék
 
A hazai gyakorlatban alkalmazott tömegtakarmányok energiatartalma nem fedezi a nagy tejtermelésű tehenek szükségleteit. A hiányzó energiát zsírkiegészítéssel szokták pótolni. Ennek elterjedt módja a hidrogénezett pálmaolajat tartalmazó termékek etetése. A pálmaolaj amellett, hogy a tej lipid frakciójába beépül, 90%-ban élettanilag kedvezőtlen hatású, közepes és hosszú szénláncú telített zsírsavakat (palmitinsav, sztearinsav) tartalmaz, ráadásul egy részét Indonéziában és Malajziában erdőírtások révén termelik, ezért az EU-ban való alkalmazása egyre nehézkesebb.
 
Az UBM kidolgozott egy pálmaolaj mentes takarmányozási módszert, amit az erre szakosodott nemzetközi akkreditációs testület (POFCAP) is elismert. Laboratóriumukban bevezették a bendő telítetlen zsírsav terhelésének rutinszerű mérését lehetővé tevő protokollt. Ezt a mutatót adott telepen etetett takarmányokra kiszámítják és szaktanácsadóik a fehérje és energia-értékelési módszerüket, valamint a SoyPreme és premixeik segítségével összeállítanak egy pálmaolaj mentes receptúrát.
 
Referenciának elég egy szám: 50 legjobb hazai tejtermelő tehenészet negyedét takarmányozza az UBM.
Állattenyésztési Nagydíjas és az összes díjazott
Állattenyésztési Nagydíjas és az összes díjazott – fotó: Agroinform.hu
 
Takarmányozás kategória I. Díj
ADEXGO KFT. ÉS VITAFORT ZRT.: Eazystim termékcsalád enzimatikus kiegészítő takarmányok és előkeverékek alkalmazása a kérődzők takarmányozásában
 
A két cég közel négyéves fejlesztőmunkával a hazai kérődző takarmányozásában még nem használt fermentációs takarmánykiegészítő, enzimhatású készítmény hazai adaptálását végezte el. Olyan termékcsaládot fejlesztettek, amellyel nemcsak az etetett takarmányok kedvezőbb energia- és táplálóanyag hasznosulása érhető el, hanem a hagyományos TMR (teljes értékű takarmánykeverék) és a robotfejésben hasznosítható PMR (részleges takarmánykeverék) adagok hiányosságait is orvosolja. Ilyen pl. az energiahiány megelőzése és a strukturális rostellátás javítása a laktáció csúcsán.
 
A vizsgálatok eredményei szerint a termékcsalád alkalmazása esetén javul a napi tejtermelés, nő a tejjel megtermelt fehérje, illetve zsír mennyisége, mérséklődik a tej szomatikus sejtszáma és a nyári hőstressz esetén lassabban és enyhébb mértékben csökken a tejtermelés.
 
Állategészségügy, szaporodásbiológia, élelmiszer kategória I. Díj
Ceva-Phylaxia Zrt.: Forceris vakcina malacok vashiánya és kokcidiózisa ellen
 
A CEVA a világ 5. legnagyobb, innovatív állatgyógyászati vállalata, a TOP5 cég közül egyedüli, amelyiknek Európában van a központja. A cégcsoport baromfi, sertés, kérődzők és kedvtelésből tartott állatok részére állít elő állatgyógyászati termékeket. A Ceva-Phylaxia Zrt. a vállalatcsoport hazai leányvállalata, továbbá az egyik legfontosabb kutatás-fejlesztési és oltóanyaggyártó központja.
 
A kifejlesztett vakcina, a Forceris, világújdonsága a korábban két külön kezelést (1 injekciót és egy szájon át való adagolást) igénylő hatóanyagok egy készítményben való kombinálása, amely lehetővé teszi a korábban csak szájon át adagolható kokcidiosztatikum (Toltrazuril) injekciós beadását.
 
A termék, amelynek hatékonyságát sok vizsgálattal támasztották alá, Magyarországon 2021-ben került kereskedelmi forgalomba. 2022-ben már a hazai szopósmalacok közel 60%-át kezelték ezzel a készítménnyel, Európa szerte pedig a malacpopuláció közel harmadát.
 
Agrár-informatika, tartástechnológia I. Díj
UBM Feed Zrt., Adexgo Kft, SZTE: Komplex non invazív ivarzásmegfigyelés és erre alapozott omega-3 zsírokban gazdag takarmányozás
 
A pályázatra egy három szereplőből álló konzorcium (egy takarmánygyártó, egy fejlesztésekkel és szaktanácsadással foglalkozó cég és egy egyetem) nyújtotta be a négyéves fejlesztésük eredményét.
 
A termékcsomag egy simaizom összehúzódás mérésére alkalmas műszerből, egy takarmányösszetételt és vizeletből ivarzási állapotot szagok alapján felismerő e-orr vizsgálati módszerből, valamint a szaporodásbiológiai és egészségügyi státuszt erősítő megnövelt omega-3 zsírsavprofilú (halolajban gazdag) takarmányból áll.
 
A magas n-3 zsírsavprofilú halolaj több hetes adagolása növelte az állatok vemhességvédő hormonjának, a progeszteronnak a szintjét, amivel növekszik az embrió beágyazódás esélye.
 
Magyar hátterű cégek, illetve konzorcium tagok, hazai fejlesztés és innováció, a termékek, módszerek eredményességét tudományos vizsgálatokkal támasztották alá.
 
NÖVÉNYTERMESZTÉSI TERMÉKDÍJ PÁLYÁZATOK 2023
Értékelés
Az növénytermesztésen belül két kategóriára (Input anyagok, termesztéstechnológia, valamint technika, technológia) lehetett jelentkezni, amelyekre összesen 12 pályamunka érkezett. A beküldött anyagok színvonala a korábbi éveknek megfelelően kimagasló volt, amely mutatja a magyar agráriumban rejlő innovációs potenciált.
 
Az értékelést háromtagú független szakmai zsűri végezte, amelynek elnöke Gyuricza Csaba professzor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, két szakértő tagja Sipos József növényorvos, c. egyetemi docens és Molnár Tamás a Szegedi Tudományegyetem docense voltak.
Az értékelést háromtagú független szakmai zsűri végezte
Az értékelést háromtagú független szakmai zsűri végezte – fotó: Agroinform.hu
 
A sorrend kialakításában a pályázatok formai és tartalmi vizsgálatán túl olyan szempontokat vettek figyelembe mint az újdonság, az innováció, a hazai eredet, a referenciák, a tudományos vizsgálatok és a marketing. Ezen kívül értékelték azt is, hogy a termék mennyire segíti a gazdák munkáját, mennyire lehet számukra hasznos. Kiemelt vizsgálati szempont volt, hogy az innováció milyen mértékben járul hozzá a növénytermesztés versenyképességének javulásához, a termelési költségek csökkenéséhez, továbbá környezeti és gazdasági fenntarthatóság erősödéséhez.
 
A növénytermesztés input anyagok kategóriában III. díjat nyert a Pro-Feed kft. vezette konzorcium a Hód-Mezőgazda Tanösvény - határszemle típusú felnőtt továbbképzési módszer kidolgozásáért, amely a korszerű ismeretek népszerűsítését, oktatási programokban való alkalmazását egyaránt lehetővé teszi. A II. díjat a Karintia Kft. érdemelte ki innovatív szója fajtáiért és technológia fejlesztési eredményeiért. Az I. díj a Gabonakutató Nonprofit Kft-hez került ellenálló búza- és kukoricafajták nemesítéséért, amelyekkel a méltán világhírű magyar vetőmagelőállítás hírnevét erősítik.
 
A technika-technológia kategóriában a zsűri II. díjat adott az Axiál Kft. Horsch Maestro 8 CX vontatott precíziós szemenkénti vetőgépe című pályamunkáért, míg az I. díjat szintén az Axiál Kft. érdemelte ki a Berthoud Sniper kamerás gyomfelismerő megoldásáért. Az Axiál termelést támogató digitalizációs megoldásai azon innovációk sorába illeszkednek, amelyek az agrárium legmodernebb vívmányait a gyakorlatban alkalmazzák.
 
A Nagydíjat ebben az évben a Bio-Nat Kft. MV-SUPARY elnevezésű innovatív, új generációs baktérium trágyázási technológiája nyerte. A hazai növénytermesztés egyik legnagyobb kihívása, hogyan tudjuk természetes anyagokkal pótolni a talaj tápanyagtartalmát a termőföld fizikai, kémiai, biológiai állapotának egyidejű megőrzése és javítása mellett. Az input anyagok drasztikus emelkedése az elmúlt években a növénytermesztésben felértékelte a költséghatékonyságot a termőtalaj termékenysége hosszútávú javítása mellett.  Az állati eredetű szervestrágyát nélkülöző magyar agrárium számára hatékony megoldást nyújt a Bio-Nat Kft. jövőbe mutató innovációja.
 
Nyertes pályamunkák bemutatása
NAGYDÍJ
Bio-Nat Kft: MV-SUPARY a baktérium trágyázás új generációja
 
A Bio-Nat Kft. több, mint három évtizedes múlttal rendelkezik a mezőgazdasági termékek fejlesztése és forgalmazása terén. Első jelentősebb fejlesztésük a Mikro-Vital baktériumtrágya volt, amelynek kizárólagos forgalmazói lettek. Területi képvielői hálózatot hoztak létre, bevezették a hazai piacon a koncentrátum formájú Mikro-Vital baktériumtrágyát, elindították saját fermentációs üzemüket, ami egyúttal a saját technológia fejlesztést is lehetővé tette. 2016-ban új termékkel bővült a kínálat: Mikro-Vital P+ termékük a baktériumtrágyát perlitre viszi fel. A Mikro-Vital C+ termékük két olyan új baktériumot tartalmaz, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a szármaradványok lebontásához az általuk termelt enzimek segítségével.
 
A Nagydíjas termék az MV-SUPARY, ami a mikrobiológiai termékek új generációját jelenti. A gazdálkodók eddig csak olyan időszakokban tudták a baktériumtrágyákat alkalmazni, amikor a talaj nedvességtartalma azt lehetővé tette, mert a talajbaktérium-készítmények általában olyan gyenge túlélési stratégiájú törzseket tartalmaznak, amelyek csak optimális környezeti körülmények között képesek megmaradni és hatásukat kifejteni. Ezt a készítményt annak felhasználása és eltarthatósága teszi igazán újszerűvé, felhasználása során más inputanyagokkal összekeverhető és egy munkaművelettel történhet a kijuttatás, továbbá száraz, aszályos időszakban sem csökken a termék hatékonysága.
 
Növénytermesztés – Input anyagok, termesztéstechnológia, I. díj
Gabonakutató Nonprofit Kft.: Új, toxintermelő gombákkal szemben ellenálló GK búzafajták és kukoricahibridek az élelmiszer és takarmánybiztonság növeléséért
 
A Gabonakutató Kft. 1904 óta szolgálja a magyar mezőgazdaságot új fajtákkal, technológiákkal, vetőmaggal és tudományos kutatási eredményekkel. Jelenleg számos nagy és kis területen termesztett növényfaj nemesítése zajlik a cégnél, úgymint őszi és tavaszi búza, őszi és tavaszi árpa, durumbúza, tritikálé, őszi és tavaszi zab, őszi rozs, tönkölybúza, kukorica, szemes cirok, silócirok, szudáni fű, napraforgó, szója, olajlen. A nemesítés célja a jó minőségű és termőképességű, biotikus és abiotikus stresszekkel, a szélsőséges éghajlati hatásokkal szemben ellenálló élelmezésre, takarmányozásra, ipari és bioenergetikai felhasználásra alkalmas fajták előállítása.
 
A növénytermesztésben az egyik legkritikusabb termelési szempont a búza és kukorica fajták és hibridek toxikus gombák okozta élelmiszer- és takarmánybiztonsági kockázatának csökkentése. Az I. díjat elért fajták/hibridek köztermesztésbe kerülésével az élelmiszer- és takarmánybiztonság mellett a szélsőséges időjárási körülmények kedvezőtlen hatásainak mérséklése érhető el, ami a termelési biztonságot növeli.
 
Növénytermesztés – Technika és technológiai fejlesztések, I. díj
Axiál Kft.: Berthoud Sniper kamerás gyomfelismerő rendszer
 
Az AXIÁL 1991 óta folyamatosan szolgálja gépeivel, a legkorszerűbb technológiák népszerűsítésével a magyar mezőgazdaságot. Kínálatukat a megfelelő szintű alkatrészellátás és szervízháttér biztosítása mellett a bérgép- és a pénzügyi szolgáltatások teszik teljessé. Telephelyeik száma eléri a 19-et, munkatársainak száma pedig meghaladja a 800 főt, akik negyede felsőfokú végzettségű gépészmérnök. A termékek fejlesztésénél mindig ügyelnek arra, hogy a gépek kialakítása, felszereltsége a lehető legjobban illeszkedjen a magyarországi igényekhez.
 
A BERTHOUD SNIPER kamerás gyomfelismerő rendszer, amely lehetővé teszi a kijuttatandó permetszer mennyiségének tábla szintű csökkentését, célirányosan a gyomnövényre juttatását. Az I. díjat elért fejlesztés annyival tud többet a korábbi hasonló konstrukcióknál, hogy nem csak tarlón képes a zöld növényt felismerni, hanem zöld állományban tudjuk kipermetezni a gyomnövényeket. A rendszer mesterséges intelligenciával rendelkezik, folyamatosan tanul, előnye, hogy munka közben automatikusan eltárol képeket, és azt a munka végeztével, telephelyi wifi kapcsolaton keresztül elküldi a gyárba analizálásra. A frissítés alapján másnap reggelre a rendszer frissített szoftverrel tud dolgozni.
 
forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Végéhez közeledik a szüret

2023. október 10. 15:39
Koltai Tamás a merlot fajtát szüretelte Szőlősgyörök határában a napokban. Az ültetvény domboldalon helyezkedik el, ezért kézzel kell szedni a termést. 

Oktatás a soproni erdőkben

2023. január 16. 10:42
Már több mint hetven éve támogatja a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság az egyetemi oktatást és kutatást. Tavaly újabb mérföldkőhöz érkezett a TAEG Zrt., a Soproni Egyetemért Alapítványhoz való csatlakozással még szorosabbá vált az elméleti és gyakorlati oktatás kapcsolata. Az egyetem hallgatói így tanulmányaik során bekapcsolódhatnak a gazdálkodás napi feladataiba.
 
A Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola utolsó diákjai 1918 decemberében hagyták el Selmecbányát, de a felsőfokú erdészeti oktatás csak 1919 áprilisában indulhatott meg Sopronban, miután a főiskola személyzete és hallgatói birtokba vették a Károly laktanyát. A két világháború közötti időszak viharos éveinek végére az addig Sopron szabad királyi város tulajdonát képező erdők 1945-ben az állam tulajdonába kerültek.