46 ezer fát ültettek el eddig a Településfásítási programban

2024. május 06. 16:32
Meghaladja a 46 ezret a Településfásítási programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma - mondta az Agrárminisztérium (AM) Közös Agrárpolitika végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Pálházán tartott pénteki faültetésen.
46 ezer fát ültettek el eddig a Településfásítási programban
Papp Zsolt György kiemelte, hogy az elmúlt száz évben megduplázódott az országban a fával borított területek nagysága. Hozzátette, azt tűzték ki célul, hogy Magyarország 27 százalékán erdővel és fával borított terület legyen. A helyettes államtitkár megjegyezte, a faültetési program hozzájárul ahhoz, hogy a családok egészséges környezetben nevelhessék fel gyermeküket. Papp Zsolt György az MTI kérdésére elmondta, hogy a 2019 óta tartó programra eddig kétmilliárd forintot biztosítottak.
46 ezer fát ültettek el eddig a Településfásítási programban - Hírnavigátor
Kiemelte, a  Településfásítási programban tizenhárom különböző fafajtából választhatnak a pályázó önkormányzatok és civil szervezetek. A kezdeményezés népszerűségét jól mutatja az, hogy már a kiírását követő harmadik napon odaítélik az évi tízezer darab fát a pályázóknak - jelezte, megjegyezve, hogy az országfásításban a fák ültetéséhez szükséges eszközöket is biztosítják.  
"A cél az, hogy a mezőgazdasági területek erdősítése mellett a belterületeken lévő intézmények, iskolák, óvodák, önkormányzati vagy civil szervezetek által üzemeltett létesítmények mellé tudjunk biztosítani fásítást" - fogalmazott az államtitkár. Kiemelte, hogy eddig több mint ezerötszáz önkormányzattal működtek együtt. Hörcsik Richárd, az Abaúj-zempléni térség fideszes országgyűlési képviselője szerint a helyben élők tudják milyen fontos természet és az erdők védelme. Úgy fogalmazott, a fák nemcsak az oxigént hanem a megélhetést is szolgálják a Hegyközben. Szebeni Endre, Pálháza független polgármestere elmondta, hogy településük már második alkalommal csatlakozott a Településfásítási programhoz.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

125 ezer gazdálkodóhoz már eljutott a támogatási előleg

2023. november 29. 17:16
Zajlik a terület- és állatalapú közvetlen támogatásokhoz kapcsolódó előlegfizetés, eddig 125 ezer gazdálkodó kapott már utalást, a kifizetések ütemesen folytatódnak – mondta el kedden a sárospataki gazdafórumon Feldman Zsolt, aki emellett a jövőre induló új vidékfejlesztési pályázatok legfontosabb tudnivalóiról és a megváltozott agrárpiaci helyzethez való szükségszerű alkalmazkodásról is beszélt.
 

Az örök optimista, akit az élet is rendre visszaigazol

2023. október 09. 15:29
Magyarország Legszebb Birtoka. Az Év Agrárembere. Ma már nagyon kevesen vannak azok, akik ne hallottak volna erről a két díjról. Sőt, ahogy telnek az évek, egyre inkább rangnak is számít az ilyen díjak elnyerése, viselése. Az ötletgazda, Mátrai Zoltán agrármérnök tehát jól tudja, hogy mit gondolt ki, és hozott létre annak idején. Az annak idején kereken tíz éve volt. Ezen a jubileumon az a megtiszteltetés is érte, hogy őt is komoly elismerés érte. Ebből az alkalomból is beszélgettünk vele – jelent meg vasárnap a Növényvédőszer.hu-n.