A legtöbb magyar kisvállalkozás nem tartja fontosnak, hogy cafeteriát adjon a dolgozóinak

2024. március 28. 15:01
Jelenleg a 13. havi fizetés a legnépszerűbb juttatási forma a munkavállalók között. Cafeteriában viszont 10-ből 4 cég gondolkodik.
A legtöbb magyar kisvállalkozás nem tartja fontosnak, hogy cafeteriát adjon a dolgozóinak
Tovább nőtt a tervezett fizetésemelés mértéke a kkv-szektorban, melyben átlagosan 10 százalékkal magasabb bérre számíthatnak a munkavállalók. A K&H kkv bizalmi index felmérésből az is kiderül, hogy cafeteriában azonban 10-ből mindössze 4 cég gondolkodik. Jelenleg 
 
  • a 13. havi fizetés, 
  • a közlekedési költségtérítés és 
  • a SZÉP-kártya a legnépszerűbb juttatási formák. 
Ismét nagyobb mértékű fizetésemelésre készül a kkv-szektor – ezt mutatja a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index legutóbbi felmérése. „Második negyedéve növekszik a tervezett fizetésemelés mértéke a cégeknél. 
 
Jelenleg a vállalkozások 75 százaléka készül fizetésemelésre, átlagosan 10 százalékkal kaphatnak magasabb bért a szektor munkavállalói a következő egy év során. 
 
További jó hír, hogy a foglalkoztatottság is stabil, a kkv-k túlnyomó többsége (74 százalék) ugyanis nem tervez változtatni munkavállalói létszámán, ami az elmúlt hét év második legmagasabb értéke” – fogalmazott Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője. 
 
Az alkalmazottak számát tekintve minden ágazatban minimum 70 százalék azon cégek aránya, amelyek a jelenlegi létszámmal számolnak az előttünk álló 12 hónapban, a tervezett fizetésemelés mértékét tekintve pedig nincs jelentős eltérés. Az iparban és a kereskedelemben 9 százalékos, a szolgáltatószektorban az átlaggal megegyező mértékű (10 százalék), míg a mezőgazdaságban 11 százalékos béremelés várható a következő egy év során. 
 
Az idei évre tervezett cafeteriajuttatásokban egyelőre nem látható emelkedő trend. „Az előttünk álló egy évben a cégek 44 százaléka kalkulál a cafeteriajuttatások valamelyik formájával, szemben az előző negyedévi 50 százalékkal. Továbbra sem sikerül tehát tartósan 50 százalék fölött tartani ezt az arányt, habár a 2019-es mélyponttól (37 százalék) már messze vagyunk” – mondta a szakértő.
 
A top 3 cafeteriaelemnek csupán a sorrendje módosult: 
  • jelenleg a 13. havi fizetés a legnépszerűbb juttatási forma (18 százalék),
  • ezt követi az erre jogosult munkavállalók esetében törvényileg előírt utazási költségtérítés (12 százalék),
  • majd a SZÉP-kártya, amellyel a kkv-k tizede tervezi kiegészíteni a munkatársak fizetését. 
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Így alakulnak át a közlekedési tarifák márciustól

2024. január 10. 15:46
2024 március elsejétől új rendszer váltja fel a MÁV-nál és a Volánnál az eddigi kedvezményrendszert. Az új rendszerben nem lesz szükség igazoló dokumentumokra, pecsételni való űrlapokra vagy külön fényképes igazolványokra, minden 14 év alatti és a 65 év feletti utas díjmentesen, minden a 14 és 25 év közötti utas pedig félárú jegy igénybevételével utazhat. 

Kollégium, lakás vagy albérlet?

2023. augusztus 17. 14:03
Az idei évben a megszokottnál jóval többen, mintegy 126 ezren jelentkeztek felsőoktatási képzésre, ami a 2022-es adatokhoz képest körülbelül 27 ezer fős növekedést jelent.  A legtöbb hallgató számára a továbbtanulás nemcsak egy új intézményt, de egy új városba költözést is jelent, gyakran több száz kilométer távolságra a lakóhelyüktől. Elindult tehát július végén, és augusztusban még javában tart a vadászat a minél kedvezőbb lakhatási lehetőségekért. Van, aki kollégiumi férőhelyre hajt, mások lakásbérlésre, esetleg vásárlásra készülnek, de arányaiban mégis a legtöbb egyetemista albérlet után kutat még augusztus közepén is. Az árak pedig igencsak megemelkedtek a növekvő kereslet miatt.