A lengyel gazdák nem hátrálnak, pedig működik a megfélemlítés

2024. március 20. 16:41
Óriási, csaknem 600 helyszínen zajló gazdademonstrációra kerül sor ma Lengyelországban, az esemény még most is tart.
A lengyel gazdák nem hátrálnak, pedig működik a megfélemlítés
A lengyel gazdák célja, hogy az EU enyhítse környezetvédelmi szabályait, illetve növelje a pénzügyi támogatást, továbbá tiltsa be a nem uniós mezőgazdasági termékek importját. A földművesek gépeikkel (egyes helyszíneken közel 100-at regisztráltak) autópálya-sávokat, főközlekedési utakat torlaszoltak el, néhol 30-40 kilométeres forgalmi dugók is kialakultak – számolt be a farmer.pl.
 
A podhalei gazdák tiltakozása péntek óta tart a szlovákiai határátkelőnél, Chyżne-ben. Szerdán száz gazdálkodó jelent meg a határon. Ahogy a tüntetők képviselője, Paweł Dziubek elmondta, minden Lengyelországba belépő teherautót ellenőriznek. A szlovák oldalon több kilométeres forgalmi dugó alakult ki a Lengyelországba történő belépésre várakozó teherautók miatt.
Agroinform - Mezőgazdaság percről percre
"Egyre többen vagyunk, blokkoljuk az országba belépő teherautókat. Óránként csak öt járművet engedünk át, minden rakományt vámtisztviselőkkel ellenőrzünk. Emiatt az országba tartó ukrán teherautók megváltoztatták az útvonalukat" – mondta egy piekielniki farmer.
 
A podhale-i gazdálkodók támogatják az európai zöld megállapodás felszámolására irányuló országos követeléseket, s a bonyolult uniós szabályokra és a bürokráciára panaszkodnak.
 
"Haladni akarunk előre, fejlődni, dolgozni, nem az íróasztalunknál ülni és papírokat töltögetni. Korábban 20 tejelő tehénből megéltünk, ma pedig már ez a szám még a költségekre sem elég. Minden rossz irányba halad" – mondta egy łopusznai farmer.
 
A folyamatban lévő tiltakozásokat a korábbi mezőgazdasági miniszter, Robert Telus úgy kommentálta: a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a tüntetéseket.
 
"Őrizetbe veszik azokat a gazdákat, akik tüntetésekre mennek, nagyon gondosan ellenőrzik a traktorokat, hogy ne jussanak el ezekre a tüntetésekre. Sok gazda portáján jelent meg a rendőrség és kérdezősködtek, ki a tüntetés szervezője, hol lesz, miért akarnak rajta részt venni a termelők. Ez megfélemlítés" – jelentette ki Telus.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Mégis van remény a puszpángok megmentésére?

2023. július 19. 13:48
Jó hír minden puszpángrajongónak, és különösen a kastélyparkok szerelmeseinek: a bajor Stephanskirchen város feltalálóinak köszönhetően immár egyszerűen és hatékonyan, vegyszerek nélkül is lehet védekezni a puszpángmolyok ellen. Az Európa-szerte szabadalmaztatott megoldás neve buxit®.
Az újdonság nem más, mint egy tüskés háló, amelyet a bukszusbokorra fektetnek: az egyszerű szerkezet megakadályozza, hogy a kár­tevő rászálljon a növényre és lerakja a tojásait.

Szemünk világa - természetesen

2022. november 18. 14:45
A szem nagyon értékes érzékszervünk, talán nem kell különösebben bizonygatni, hogy miért. A látás segítségével fogadjuk be a körülöttünk lévő világ legnagyobb részét. A látás romlása, illetve a szembetegségek ezen fontos érzékszervünk hatékony működését csökkentik.