A paradicsommoly bizonyos növényekkel távol tartható

2024. február 20. 15:45
A rovarkártevők megfékezésében bizonyos növények fontos szerepet kapnak.
 
A kártevő rovarok túlnyomó többsége az illatérzékelés alapján találja meg a számára táplálékul szolgáló növényeket. Ez érvényes többek között az ültetvényekben óriási károkat okozó paradicsommoly (tuta absoluta) esetében is – írja a hortidaily.com.
A paradicsommoly bizonyos növényekkel távol tartható
Hozzáteszik, hogy a rovarok illatérzékelésének meggátlása vagy megzavarása – mérgező vegyszerek nélkül – jelentős eredményeket hozhat ezeknek a kártevőknek a leküzdésében.
 
A gátló vagy zavaró akciókban komoly szerep juthat azoknak a növényeknek, amelyek feltételezhetően vagy ténylegesen úgynevezett szagkötő fehérjéket (angol rövidítéssel: OBP-t) termelnek.Plectranthus Tomentosa / Vicks Plant - Etsy Israel
Egy kutatócsoport a feltételezett szagkötő fehérjecsalád (OBP-család) 97 tagját azonosította a paradicsommoly teljes genomjában. Az ilyen a fehérjék – a rovarok szaglószerveivel kölcsönhatásba lépve és a megvédendő növények mellé ültetve – alkalmasak lehetnek a kártevők elterelésére, illetve a hasznos rovarok odavonzására.
 
Arra azonban oda kell figyelni, hogy a szagkötő képesség a célzott rovarok fejlődési stádiumától függően változhat. A kutatók azt egyértelműen kimutatták, hogy a Plectranthus tomentosa (molyhos kakassarkantyú) egyértelműen riasztja a paradicsommoly lárváit és felnőtt egyedeit.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Fontos hír érkezett az ukrán gabonáról: ez sok országot érinthet

2022. november 16. 12:12
Egy évvel meghosszabbíthatják az ukrán gabona és mezőgazdasági termékek exportjáról szóló megállapodást. Erről Recep Tayyip Erdoğan török elnök beszélt egy sajtótájékoztatón, ahol kijelentette, hogy bízik benne, hogy a megállapodást meg fogják újítani, és nem csak ideiglenesen, hanem egy évre.
 

Hazánk továbbra is szoros együttműködésre törekszik a FAO-val

2024. május 09. 14:14
A magyar uniós elnökség kapcsán az európai élelmiszerpazarlás csökkentésére és a világ egyes régióiban tapasztalható nélkülözés felszámolására is fel kívánja hazánk hívni a figyelmet – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Viorel Gutu FAO főigazgató-helyettest.