A tehén WC megmenti a szarvasmarhatartást?

2023. március 09. 13:33
A szarvasmarhatartást egyre több támadás éri az ammóniakibocsátás miatt. Sokan keresik a megoldást a problémára. Most egy forradalmian új tehén WC-vel próbálják csökkenteni a káros kibocsátásokat.
A holland Wageningen University & Research (WUR) adatai szerint az ammóniakibocsátás mintegy 90%-a a mezőgazdaságból származik, ebből 32%-ot a tejágazat produkál. Sokan gondolják úgy manapság, hogy a szarvasmarhatartás drasztikus csökkentésére van szükség.
 
A tehén WC megmenti a szarvasmarhatartást?
A szintén holland Hanskamp vállalat 2016 óta dolgozik egy forradalmi rendszeren, amely
segíthet megoldani az ammónia-problémát a tejágazatban. Kifejlesztettek egy automatikus vizelő és gyűjtőrendszert a tehenek számára, a CowToilet-et, azaz a tehén WC-t.
A CowToilet egy természetes idegi reflexen alapul, amely a tehénben vizelési hajlamot vált ki. Ezt a természetes és ősi technikát automatizálták és alakították vizeletgyűjtővé.
 
A szerkezetet a tejelő istállóban egy külön boxba helyezik el. Miután a tehén megette a táplálékát, arra ösztönzik, hogy a WC-be vizeljen. A rendszert úgy állították be, hogy a tehén tőgyének a felső részét stimulálja, és finoman együtt mozog a tehénnel, majd olyan idegreflexet vált ki, amely a tehenet vizelésre készteti. A vizeletet egy tartályába gyűjtik, majd leszívják és külön tárolják.
 
Mivel a tehenek a szokások rabjai, ezért egy idő után tudják, hogy a takarmány elfogyasztása után vizelniük kell.
 
 
Miért is van mind erre szükség? Ammónia akkor keletkezik, amikor a tejelő szarvasmarhák vizeletéből származó karbamid kémiai reakcióba lép a trágyából származó ureázzal. Az ammónia felszáll és a légkörbe távozik. ez a természetben ki is csapódhat, nagy mennyiségű nitrogént juttatva a talajba. A növények nem tudják mindezt felvenni, ezért a felesleges ammónia nitráttá alakul, ami savasítja a talajt. A talaj savasodása rossz hatással van a biológiai sokféleségre és a talajvízre. Nagy koncentrációban az emberekre és az állatokra is káros lehet.
 
A tejelő szarvasmarhák istállójában az ammónia keletkezésének megakadályozása a tehén WC használata egészségesebb istállóklímát biztosít.
Ez jó a gazdának és a szarvasmarháknak is. Az ammónia nagy koncentrációban irritálhatja a nyálkahártyákat, a szemet és a tüdőt. A fejlesztők szerint az állatorvosok sem látnak kifogást állatjólét szempontból a rendszer használatára. Éppen ellenkezőleg, az istálló tisztább és szárazabb marad, a padlón lévő kevesebb nedvesség jobb pataegészséget jelent, mivel a vizelet nem csapódik vissza  a tejelő szarvasmarhák lábára.
 
A CowToilet használata zöld utat kapott és megkezdődhet a széles körű alkalmazása.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Lavrov: a Nyugat nem teljesíti a gabonaegyezmény megújításának feltételeit

2023. július 10. 14:02
A Nyugat nem teljesíti a fekete-tengeri gabonaszállításra vonatkozó, egy hét múlva lejáró egyezmény megújításának feltételeit - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter török kollégájával, Hakan Fidannal folytatott telefonbeszélgetése során.

PREGA Konferencia és Kiállítás 2023 az Agroinform szervezésében

2023. január 31. 12:15
Új programelemekkel bővült a PREGA: workshopok és precíziós sikertörténetek a gyakorlatból. A rendezvény fővédnöke Nagy István agrárminiszter.
A PREGA konferencián a résztvevők választ kaphatnak arra, hogy milyen stratégiák mentén érdemes fejleszteniük saját gazdaságukat. A kétnapos agrárdigitalizációs rendezvény megújult programmal, még több gazdálkodói tapasztalattal, egyedülálló networking lehetőséggel és most először önálló workshop-délutánnal jelentkezik 2023-ban.