Annyira eladósodtak a magyar kórházak, hogy osztályokat kell leállítani

2024. március 22. 15:14
A kórházak tartozása február végén meghaladta a százmilliárd forintot, amely komoly gondokat okoz az orvostechnikai beszállítóknak. Az érintett szereplők szerint olyan rossz az adósághelyzet, hogy amiatt már ideiglenesen kell lezárni kórházi osztályokat.
Annyira eladósodtak a magyar kórházak, hogy osztályokat kell leállítani
Az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) tájékoztatója szerint az egészségügyi intézmények lejárt tartozása február végén meghaladta a százmilliárd forintot, ami miatt ideiglenesen kórházi osztályok zárnak be – számolt be a Szabad Európa.
 
A kormány tavaly év végén az egészségügy 130 milliárdos tartozásából kilencvenmilliárdot rendezett, de januárban ismét 83 milliárd felett volt a kórházak adósságállománya. Rásky László, az OSZ főtitkára elmondta, hogy az egészségügyi kormányzat többször ígéretet tett az adósság rendezésére, de ez a mai napig nem történt meg. Tóth Zsolt, a MediKlaszter főtitkára szerint a beszállítók többsége lejárt kintlévőségének a feléhez sem jutott hozzá, miközben a szállítóknak határidőre teljesíteniük kell a szerződésben vállaltakat, valamint a jogszabályi kötelezettségeket, például az áfa befizetését.
 
Rásky László bejelentette, hogy az orvostechnikai beszállítókat képviselő szakmai szervezetek az Állami Számvevőszékhez fordulnak, mert a beszállító cégek tapasztalatai alapján az intézmények sok esetben nem rendezik a késedelmi kamatokat. Már tavaly szeptemberben is hangoztatta, hogy szerinte a kormányzati narratívába nem fér bele, hogy nyilvánosan beismerjék a problémákat, de egyértelmű, hogy műtétek maradnak el a személyzet, az eszközök és műszerek hiánya miatt is.
 
forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

Mészáros Melinda: nem is a vendégmunkások foglalkoztatása, inkább az elbocsátásuk lehet a gond

2024. január 23. 14:40
2024. január 22-én az Inforádióban a Liga Szakszervezetek vezetője hangsúlyozta, drágább a harmadik országbeliek foglalkoztatása, ugyanakkor az alkalmazásuknak nincs bérletörő hatása.

Sztrájk miatt nem üzemel szerdán a berlini repülőtér

2023. január 24. 14:24
Január 25-én, szerdán sztrájk miatt nem fogad és nem indít utasszállító repülőgépeket a berlini Willy Brandt nemzetközi repülőtér.
Figyelmeztető sztrájk miatt január 25-én, szerdán nem fogad és nem indít utasszállító repülőgépeket a berlini Willy Brandt nemzetközi repülőtér (BER) – írta meg többek között a német főváros hivatalos portálja.