Április 8-ig mondhatod el az észrevételeidet közvetlenül az Európai Bizottságnak

2024. március 18. 16:27
Fontos a magyar gazdálkodók véleménye is ahhoz, hogy érdemi és hatékony intézkedéseket dolgozzanak ki.
Április 8-ig mondhatod el az észrevételeidet közvetlenül az Európai Bizottságnak
Minél több európai gazdálkodó ad valós képet a helyzetéről és álláspontjáról, annál nagyobb eséllyel nyílik lehetőség érdemi és hatékony intézkedések kidolgozására uniós szinten – fotó: pixabay.com
 
Az Agrárminisztérium minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak.
 
Minél több európai gazdálkodó ad valós képet a helyzetéről és álláspontjáról, annál nagyobb eséllyel nyílik lehetőség érdemi és hatékony intézkedések kidolgozására uniós szinten – fotó: pixabay.com
 
Magyarország azonnal reagált, amikor 2024 februárjában a széles körű európai gazdatüntetések nyomán, az elmúlt egy év tapasztalatai alapján felmerült a lehetősége a Közös Agrárpolitika 2023-tól alkalmazandó új szabály- és eszközrendszere egyszerűsítésének.
 
Az EU belga elnöksége felé 45 érdemi javaslatot fogalmazott meg hazánk a gazdálkodókra nehezedő szigorú előírások és adminisztratív terhek enyhítése, továbbá a kötelező ellenőrzések csökkentése érdekében.
 
Az Európai Bizottság márciusban egy online felmérést indított annak érdekében, hogy közvetlenül az uniós gazdáktól szerezze be a véleményüket, észrevételeiket a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében nyújtott pénzügyi támogatásokhoz kapcsolódó eljárásokról és szabályokról, valamint az élelmiszer- és mezőgazdasági szabályozásokról az EU-ban.
 
Arra kérjük a magyar gazdálkodókat, hogy támogassák a munkánkat azzal, hogy április 8-ig közvetlenül az Európai Bizottság felé is értékelik az egyes támogatási előírások bonyolultságát vagy éppen a helyes mezőgazdasági és környezeti állapot kapcsán megállapított követelmények, illetve az egyéb környezetvédelmi és egészségügyi követelmények alkalmazásának nehézségeit.
 
Fontosnak tartjuk, hogy magyar mezőgazdasági termelők tapasztalatai és véleménye, javaslatai ne csak a magyar kormányzat, hanem Brüsszel számára is legyen ismert. Minél több európai gazdálkodó ad valós képet a helyzetéről és álláspontjáról, annál nagyobb eséllyel nyílik lehetőség érdemi és hatékony intézkedések kidolgozására uniós szinten – áll az Agrárminisztérium közleményében.
 
A 2024. évi „Egyszerűsítés – a mezőgazdasági termelők nézőpontja” elnevezésű kérdőív erre a LINKRE kattintva érhető el, (a magyar nyelvű változat a képernyő felső kék sávjának jobb sarkában választható ki), amelynek kitöltése legfeljebb 20 percet vesz igénybe.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Mi történik? Lejtmenetben az üzemanyag-fogyasztás

2023. június 26. 13:15
Drasztikus csökkenést mutatnak a benzin- és dízel-kiskereskedelem adatai.
 
Drasztikusan csökkent a hazai üzemanyag-fogyasztás, és még csak jövőre jön a jövedékiadó-emelés
 
Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára elmondta, hogy a 2020–2021-es szintre tért vissza a hazai üzemanyag-fogyasztás, miután az első negyedévben mérthez hasonlóan drasztikus csökkenést mutatnak a benzin- és dízel-kiskereskedelem adatai. A kiskereskedelmi adatok arra utalnak, hogy június végére eltűnik az a mennyiségi többlet, amely a tavalyi első félévben javarészt a 480 forinton befagyasztott hatósági benzinár miatt alakult ki.

Változott a munkavédelmi oktatás szabályozása

2024. február 13. 16:26
2024. február 8-án alkotott rendeletével a kormány változtatott a Munkavédelmi törvény munkavédelmi oktatással kapcsolatos szabályozásán. Nem teljes az összhang a Munkavédelmi törvénnyel - állítja Miskéri László, munkavédelmi szakértő.