ASP-vakcina: ígéretes francia eredmények

2023. április 14. 13:00
Az ANSES francia kormányügynökség ígéretes laboratóriumi eredményekről számolt be az afrikai sertéspestis (ASP) elleni vakcina kifejlesztésében.
ASP-vakcina: ígéretes francia eredmények
Az ANSES Ploufragan-Plouzané-Niort Laboratóriuma kutatása szerint lehetségesnek tűnik az ASP elleni vakcina létrehozása. Az Environmental and Occupational Health & Safety szerint a kezdeti eredmények megnyitották az utat a betegség elleni küzdelem hatékony eszköze előtt.
 
Az ASP már nemcsak számos európai országban, hanem az ázsiai és karibi országokban is nagy mortalitással fertőzi a vaddisznókat és a házisertéseket.
 
Az ANSES által kifejlesztett vakcina előnye, hogy nem génmódosítással állítják elő, ami lehetővé teszi a vadon élő állatok elleni alkalmazását. Ahhoz, a felfedezésből hatékony ipari fejlesztés legyen, és végső soron vakcinát állítsanak elő, még hátravan a gyártástechnológia kifejlesztése. Ennek érdekében az ANSES már tavaly augusztusban megkezdte vakcina szabadalmaztatási eljárását.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Görögdinnye: tisztítókúrához és bőrápoláshoz is kiváló

2023. augusztus 16. 15:37
Végre elérkezett az év azon időszaka, amikor finom, hűsítő, hazai görögdinnyével tölthetjük meg a gyomrunkat. Ráadásul az élvezeten túl, még értékes hatóanyagokkal is töltekezhetünk közben.

Jöhet a méregtelenítés az ünnepi menük után: mutatjuk, mely gyümölcsökkel próbálkozz

2023. január 06. 18:24
A túlzott étkezésre, mértéktelen kajálásokra az ünnepek alatt bőven volt lehetőség, viszont ez megterhelő a szervezet számára. Általános gyengeség, krónikus fejfájás, alvászavarok, immungyengeség? Ha ezeket tapasztaljuk, és nincs konkrét betegségünk, érdemes segíteni picit a szervezetünknek és méregtelenítésbe kezdeni. De miért kellene, ha amúgy is méregtelenít a szervezetünk? Ugyan szervezetünk valóban méregtelenít, méghozzá folyamatosan, de manapság már annyi káros anyagot fogyasztunk el, vagy akár szívunk be a levegővel, amivel a méregtelenítő szerveket egyre jobban leterheljük. Idővel ezek a mérgek felhalmozódhatnak, és különböző egészségügyi problémákat, betegségeket okozhatnak. A méregtelenítéssel pedig megszabadíthatjuk magunkat a méreganyagok jelentős részétől. Lássuk, mely gyümölcsökből érdemes fogyasztani. Illetve miért is érdemes őket nap mint nap enni.