Az E.ON fizet annak az ügyfelének, aki képes rugalmas villamosenergia-felhasználásra

2023. április 17. 09:27
A rugalmasság kifizetődik! Az E.ON egy új szolgáltatást kínál az energiaegyensúly érdekében: rendelkezésre állási díjat fizet a rugalmas áramfelhasználásért cserébe.
 
Erre alkalmas hűtőházakat, nagy logisztikai központokat, nagy energiaigényű gyárakat von be önkéntes részvételük alapján fogyasztói szabályozás programjába az E.ON, melynek lényege, hogy az a létesítmény, amelyik vállalja, hogy meghatározott időszakokban kevesebb villamosenergiát használ, bevételre tehet szert.
Az E.ON fizet annak az ügyfelének, aki képes rugalmas villamosenergia-felhasználásra

Tóth Zoltán, az E.ON egyedi ügyfél és települési megoldások értékesítési vezetője

 

A fogyasztói szabályozás hozzájárul a fenntarthatósághoz, mivel ennek köszönhetően a villamosenergia-egyensúly eléréséhez nem kell bekapcsolni plusz erőműveket áram termelésre, hanem többlet emisszió nélkül, a meglévő eszközök energiafelhasználásának időbeni szabályozásával érünk el eredményt. A fenntarthatósági aspektus alapján ezen felül még oklevelet is kap a szerződő partner. A magyarországi piacon az E.ON ajánlatával ez a szolgáltatás az üzleti ügyfelek részére már elérhető, a részletekről Tóth Zoltánnal, az E.ON egyedi ügyfél és települési megoldások értékesítési vezetőjével beszélgettünk.
 
Egy egészen új szolgáltatásról van szó, hogyan kell elképzelni a fogyasztói szabályozást? Lekapcsolják az áramot ott, ahol tudják nélkülözni egy rövid ideig?
 
Gyakorlatilag igen, de mindezt egy precízen kialakított rendszer keretein belül tesszük. A fogyasztó oldali szabályozást a villamosenergia hálózati egyensúlyra való törekvés teszi lehetővé.
 
Az energiafogyasztásnak és termelésnek folyamatosan egyensúlyban kell lennie, ez a villamosenergia sajátossága, mivel meglehetősen költséges dolog a tárolása. Az a célszerű, ha pont annyit termelünk, mint amennyit felhasználunk.
 
A villamosenergia hálózati egyensúlyra úgy kell gondolni, hogy például egy meleg nyári napon sok fogyasztó berendezést bekapcsolnak, megy a hűtés, a klímaberendezések, ami azt generálja, hogy a magyarországi átviteli hálózati rendszerirányításért, az energiaegyensúlyért felelős MAVIR jelzi, hogy nő a fogyasztás és ezért további termelő berendezések (kazánok, erőművek) elindítására van szükség. Így áll helyre a villamosenergia hálózati egyensúly.
 
Tavaly vezettük be az új fogyasztói szabályozás szolgáltatásunkat, melynek segítségével a villamosenergia hálózati egyensúly helyreállításához nem feltétlenül arra van szükség, hogy termelő berendezéseket kapcsoljunk be, hanem az is jó megoldás, ha valamit lekapcsolunk / visszaszabályozunk, azaz csökkentjük a villamosenergia-fogyasztást ideiglenesen egy rövid időre.
Videó:
 
Ez nem kockázatos? Hogyan lehet szabályozni az áramszolgáltatást például egy hűtőházban?
 
Természetesen ez nem úgy működik, hogy találomra valahol megszűnik az áramszolgáltatás, erre alkalmas partnereket keresünk. Olyan berendezések esetén van erre lehetőség, amelyeknél a meghatározott időszakra leszabályozott fogyasztás nem befolyásolja a termelést, nem keletkezik kár vagy selejt. Ehhez természetesen szükség van arra, hogy az a vállalat, amely megfelel a fő paramétereknek, az adott eszköz / berendezés szükséges fogyasztási adatait átadja nekünk a díjmentes előzetes műszaki felmérés során. Fogyasztási adatokkal nem rendelkező ügyfeleknek segítünk a mérést megvalósítani, műszakilag is támogatjuk az ügyfeleket.
 
Minden olyan ipari szereplő alkalmas lehet erre az együttműködésre, amely
 
rendelkezik legalább 2-300 kW zsinórfogyasztású eszközzel, és
amelynek a munkamenete lehetővé teszi napon belül az esetleges 4-8 alkalommal történő 15 perces szabályozást. Egy hűtőház működését például egy negyedórás fogyasztás szabályozás nem veszélyezteti, de természetesen egy folyamatosan működő gyáregységnél ez nem lehetséges, mert ha negyedórára megállna a termelés, az jelentős bevételkiesést jelentene a vállalatnak.
A partner, akivel szerződést kötünk erre a szolgáltatásra, tulajdonképpen egy rendelkezésre állást vállal, azaz elfogadja, hogy szükség esetén élünk a lehetőséggel, és az adott időszakokra leszabályozzuk a megállapodásban foglalt üzemegységeinél a villamosenergia-fogyasztást. Tapasztalataink alapján ilyen jellegű beavatkozásra ritkán van szükség. Rugalmas kondíciót is kínálunk, azaz nem csak a teljes leszabályozás mellett lehet dönteni, hanem százalékos leszabályozásban való megállapodás is lehetséges.
 
Miért éri ez meg egy vállalatnak?
 
A partner dönthet arról, hogy milyen hosszú időszakra, milyen eszközön és teljesítményben, mekkora kompenzációval vág bele a programba. A rendelkezésre állás fejében rendelkezésre állási díjat fizetünk, melynek mértéke független attól, hogy kihasználtuk-e a megállapodásban foglalt időszakokat a leszabályozásra, tehát ez egy fix összeg. Díjmentes előzetes műszaki felmérést biztosítunk, valamint vállaljuk a szabályozhatóság érdekében szükséges rendszer kiépítésének költségeit is.
 
raktár
A helyszíni felmérés során megvizsgáljuk az eszközökben rejlő rugalmassági potenciált, utána bekérjük az ügyféltől a műszaki, fogyasztási adatokat. Ezek alapján negyedórás pontossággal látnunk kell a fogyasztást és akkor rajzolódik ki, hogy mikor lenne megfelelő a leszabályozás.
 
Szintén előnyös a partner számára, hogy az együttműködésnek köszönhetően rendelkezni fog egy napi 24 órában működő energiamenedzsment-rendszerrel, azaz percről percre látni fogja, hogy hogyan alakul az energiafogyasztása. Olyan online felületet biztosítunk számára, ahol valós időben nyomon követhető a teljesítmény, fogyasztás, hőmérséklet, beavatkozás. Az információk birtokában akár további energiatakarékossági intézkedéseket is be tud tervezni hosszú távon a vállalat.
 
Miért fontos ez az E.ON számára?
 
Az E.ON üzleti modelljében a vállalati ügyfeleket érintően már jelentős részaránya van a fenntarthatósággal és az energiahatékonysággal kapcsolatos szolgáltatásoknak a villamosenergia- és gázkereskedelem mellett, és a fogyasztói szabályozás is beleillik ebbe a körbe. Ez az energiahatékonyságot és energiaegyensúlyt szolgáló megoldás amellett, hogy üzletileg is megállja a helyét az E.ON és a partnerei számára, a fenntarthatóság felé vezető közös úton is komoly előrelépés.
 
További információkért keresse fel az E.ON weboldalát!
 

 

forrás: agroinform.hu
 

 

 

Kapcsolódó cikkek

A szeretet ízei Dinnyésen

2023. október 09. 15:35
A szeretet sajátosan magyar ízeit az erős magyar családok adják, hiszen ők azok, akikre támaszkodhat az ország a legnehezebb időkben is – mondta a köztársasági elnök vasárnap Dinnyésen.
 
Novák Katalin a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) A szeretet ízei elnevezésű rendezvényén – ahol háromezer üvegnyi saját kezűleg készített lekvárt, savanyúságot, befőttet adtak át kárpátaljai és hazai nagycsaládosoknak – arról beszélt, köztársasági elnökként arra törekszik, hogy mindenhol a családok fontosságára hívja fel a figyelmet.

Egy sereg növény segít távoltartani a szúnyogokat

2023. június 09. 12:36
A szúnyogok nem szeretik az erős illatokat, ennél fogva már néhány aromás gyógy- és fűszernövény betelepítésével is sokkal kényelmesebbé tehetjük a kint tartózkodást a nyári hónapokban.
A bejárat közelébe, a kerti ülőkék mellé, a pavilonok köré válogassunk a következő növényekből.