Az egészséges élelmiszer kincset ér

2023. március 06. 14:03
Magyarország célja az volt a Közös Agrárpolitika megújításával, hogy az új irányt szabjon annak az átállásnak, amelynek az eredményeként az európai mezőgazdaság fenntarthatóvá, rugalmasan reagálóvá és korszerűvé válik - közölte Nagy István agrárminiszter a Romániai Biogazdálkodók 18. Konferenciáján, szombaton, a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen.
A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a felelősségünk hatalmas, hiszen csak egy díszlet lesz a talaj, ha nem vigyázunk rá. A gazdálkodóknak és a tudománynak ezért közösen kell válaszokat adniuk az agráriumot ért kihívásokra. Nagy István elmondta: az elmúlt években a világ más országaihoz hasonlóan Magyarországon is jelentősen nőtt az ökológiai művelésbe vont, ellenőrzött terület nagysága és az ökológiai gazdálkodást folytató gazdaságok száma.
Az egészséges élelmiszer kincset ér
Az európai uniós tagállamok között hazánk érte el a harmadik legnagyobb léptékű fejlődést. Az ökológiai gazdálkodás 2020-ban a hazai mezőgazdasági területek több mint 6 százalékát tette ki, ami jóval magasabb a korábbi 2,5-3 százalékos aránynál. Kifejtette, az ökológiai gazdálkodás, mint élelmiszertermelési rendszer, egyszerre tűzi céljául a talajok és az élővilág épségének, valamint az emberek egészségének megőrzését. Komplex rendszer, amely ötvözi a hagyományt, valamint a tudományos kutatás és az innováció eredményeit. A biogazdálkodás követendő mintaként és célként jelenik meg az új Közös Agrárpolitikában is – tette hozzá.
 
A tárcavezető kiemelte, Magyarország egyik legfontosabb feladata, hogy 2027-ig megduplázza a hazai ökológiai művelés alá vont területek méretét, elérve ezzel a 10 százalékos arányt. Ezen célkitűzéshez, egyebek mellett, hozzájárul az is, hogy a most futó intézkedések befejezése után 2025-től új, 5 éves programot indít a tárca a Stratégiai Terv alapján. A miniszter kitért arra is, hogy a mezőgazdasági termelést szintén a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítani. Ennek fontos eszköze a környezet- és klímatudatos gazdálkodási gyakorlatok alkalmazása, amelyek fejlesztik a táj mozaikosságát és a biodiverzitás sokszínűségét, javítják a talajok állapotát és vízháztartását vagy éppen a fenntarthatóbb növényvédőszer-használatot.
Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság fejlesztésének folyamatában ezt úgy fordíthatja gyakorlattá, hogy a kötelező és korlátozó szabályok helyett még nagyobb hangsúlyt fektet az önkéntes és ösztönző jellegű programokra – húzta alá Nagy István.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Szlovákia is betiltotta az ukrán gabona importját, a tranzit engedélyezett

2023. április 28. 11:49
A napokban a szlovák kormány is az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának betiltása mellett döntött: az ukrán gabona április 18-tól további intézkedésig nem kerülhet a szlovák piacra. A tilalom vonatkozik a malomipari termékekre, zöldségekre, gyümölcsökre, mézekre, borokra és egyéb mezőgazdasági termékekre is.
Samuel Vlčan, a Szlovák Köztársaság mező­gazdasági minisztere április 17-én jelentette be a kormány döntését, hozzátéve, hogy Lengyelországgal ellentétben a kormányrendelet lehetővé teszi a tranzitszállítást. 

Ötvenéves a silózó, mely forradalmasította a zöldtakarmány-betakarítást

2023. november 08. 19:54
Az Agritechnica 2023 kiállításon a CLAAS a JAGUAR 50. évfordulóját egy különleges kiadású, jubileumi grafikával gyártott modell bemutatásával köszönti.
 
Az ünnepség központi eleme az Agritechnica CLAAS standján (a 13-as csarnokban) egy különleges kiadású, exkluzív jubileumi színösszeállítással készült JAGUAR 990 TERRA TRAC leleplezése lesz. A gép megjelenik majd a 2024-es betakarítási szezon bemutatóin és a kiválasztott forgalmazók által szervezett JAGUAR jubileumi rendezvényeken – írja a world-agritech.com.