Az élelmiszeripar támaszkodhat az agrárszakképzési rendszerre

2024. március 12. 15:23
Az innovatív mezőgazdaság és élelmiszeripar működtetéséhez és fenntartásához szükség van jól képzett szakemberekre – közölte Nagy István agrárminiszter hétfőn, a Soós István Borászati Technikum Budafoki Tangazdaságban.
Az élelmiszeripar támaszkodhat az agrárszakképzési rendszerre
A tárcavezető kifejtette, az élelmiszeripar hatással van mindennapi életünkre, a megfelelő táplálkozás kulcsszerepet tölt be az egészségünkben és a társadalmi, gazdasági fejlődésben egyaránt. A „termőföldtől az asztalig” elvet követve ebben a szakképzésnek elengedhetetlen szerepe van.
 
A kormány az Agrárminisztérium javaslatára, a fenntartásában lévő középfokú agrárszakképzési iskolákat öt agrárszakképzési centrumba szervezte. Ennek célja a hatékonyság növelése, az erőforrások koncentrációja, a helyi gazdasági igények felmérésén alapuló képzési kínálat kialakítása mellett, az új szakképzési törvény adta lehetőségek minél jobb kihasználása. 
 
Fontos, hogy az elméleti és gyakorlati tudás széles spektrumával ismerkedjenek meg a képzésben részt vevő diákok. Ezért szükségesek olyan duális képzőhelyek, ahol a diákok a valódi gazdasági környezetben szélesíthetik elméleti és gyakorlati tudásukat. Ezt segíti az ágazati képzőközponti struktúra. A 2023-as évben négy agrárszakképzési centrum részvételével alakultak meg az agrárágazati képzőközpontok. Ezek olyan katalizátor szerepet tölthetnek be a következő időszakban, amelyek segítik a tudásátadást és végső soron a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok terjedését, a hatékonyabb termelést, a jobb minőségű termények előállítását, a versenyképes élelmiszeripar fejlődését.
 
Ma az agrártechnikumok és szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak a diákoknak. A fiatalok a technikumból továbbtanulhatnak az agráregyetemeken, a szakképzőkben pedig három év alatt a szakmájuk mestereivé válhatnak, és a munka világában sikeresen állhatják meg helyüket.
 
Az agrárszakképzésben tanulók száma meghaladja a 20 ezer főt, amelyből az élelmiszeripar ágazat megközelítőleg 5 ezer tanulóval számol. A megújuló agrárium, és agrárszakképzés a pályaválasztás előtt álló fiatalok és a felnőttképzés iránt érdeklődők számára is nyitott, hiszen olyan innovatív lehetőséget kínál, mint az agrármodernizáció, a precíziós gazdálkodás és az agrárdigitalizáció.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Megvédjük az élelmiszer-szuverenitást és a magyar gazdák érdekeit

2024. január 08. 14:49
A kormány 2024-ben is megvédi Magyarország élelmiszer-szuverenitását és a magyar gazdák érdekeit - jelentette ki az agrárminiszter a Facebook-oldalára feltöltött videós bejegyzésben szombaton.

A WAPA közzétette legújabb európai almatermés-előrejelzését

2023. január 10. 12:21
A WAPA (Alma- és Körte Világszövetség) megkezdte a szezonra vonatkozó európai almatermés-előrejelzés felülvizsgálatát, amelyet augusztus elején a Prognosfruit során tettek közzé.
 
A gyümölcsösökből származó első jelentések arra utalnak, hogy az európai almatermés 12 076 000 tonnára csökken, körülbelül 90 000 tonnával kevesebb, mint az augusztusi előrejelzés (12 168 000 tonna). A legtöbb ország Lengyelország és Csehország kivételével lefelé módosította eredeti becslését – különösen Franciaország, Olaszország és Spanyolország. Az Egyesült Amerikai Államokban is lefelé módosították a termésprognózist a USApples éves chicagói rendezvényét követően, a becsült almatermés 4,6 millió tonna.