„Békebeli” hangulatú hegyi porta

2023. április 12. 11:24
„Az, hogy gazdálkodó lettem, és hogy mindig vonzódtam a mezőgazdaság felé, egész biztosan genetikailag kódolva van bennem. Ezért alakítottam ki Türjén az Öreghegyi porta nevű birtokot, ami nemcsak kikapcsolódást jelent nekem, hanem szakmai tudnivalókat nyújt a hozzám betérőknek” - mesélte tudósítónknak Keresztes János nyugalmazott agrármérnök.
 
A Zala megyei Türje festői zártkerti részében van a hagyományos gyümölcster­mesztéssel foglalkozó háztáji gazdaság. A kilátás pazar, a távolban hegyek szegélyezik a panorámát, csend van és nyugalom, természetközeli környezetben és jó levegőben van része a gazdáknak és látogatóiknak.
„Békebeli” hangulatú hegyi porta
Ebben a környezetben szinte kötelező szőlőt vagy gyümölcsöt termeszteni, ami itt szinte nem is munka, hanem kikapcsolódás vagy hobbi, sőt, egyesek szerint maga a pihenés.
Az Öreghegy-porta is e környezet része. A gyümölcsöket hagyományos módon, nem ültetvényszerűen termeszti a gazda, és ezt a rendszert tervezi fenntartani.
Keresztes János elmondta, hogy az érdeklődők számára a rendszeresen szervezett programok során a résztvevők különböző elméleti előadások - természetközeli gazdálkodás, növénytársítás, komposztálás - és gyakorlati foglalkozások keretében ismerkedhetnek meg az adott témával, illetve falusi vendégasztal keretében étkezhetnek és vásárolhatnak is a megtermelt szezonális gyümölcsökből. Mivel egyre nagyobb az igény a házikedvencekkel nyaralók kulturált kiszolgálására, lehetővé tette, hogy vendégei a kutyájukkal együtt szálljanak meg nála.
 
– A nagy területű zártkert a póráz nélküli szabadság élményét adja a kedvenceknek, miközben a gazdiknak lehetőséget nyújt a gyümölcstermesztés, kertészet és a házikerti szőlőművelés műhelytitkainak az elsajátítására. Ez volt a célom, amikor az Öreghegyet terveztem – mondta el Keresztes János. – Az, hogy gazdálkodó lettem, és hogy mindig vonzódtam a mezőgazdaság felé, egész biztosan genetikailag kódolva van bennem. Anyai nagyszüleim és minden felmenőjük gazdálkodott, én pedig – öcséimtől eltérően – alig vártam az iskolai szüneteket, amikor Hetyefő felé vettem az irányt.
 
Keresztes János: eszmét lehet cserélni, csodálatos környezetben lehet tanulni
Számomra az volt a paradicsom: állatokkal, mezővel, kerttel, no és a türjei szőlőheggyel. A mai gyerekeknek talán már elképzelhetetlen, hogy egyetlen családnál a lótól a kutyáig, a sertéstől a népes baromficsapatig minden megtalálható legyen.
 
Természetesen, ott ez mind az enyém volt, érthető hát, hogy egy életre „megfertőztek”. Ma nyugdíjas agrár­mérnökként élek. Nagyon büszke vagyok családomra, négy gyermekünkre és nyolc unokánkra, akik szintén kötődnek a mezőgazdasághoz. Mezőgazdasági nagyüzemeket irányítottam, a 2000-es évektől vállalkozóként. Aztán családi gazdaságot hoztam létre, amit most feleségemmel közösen vezetünk. Tizennyolc évig dolgoztam a zalaszentgróti járásban falugazdászként. Nagyon örültem 2022-ben, amikor a mezőgazdaságért végzett munkámat Károlyi Sándor-díjjal ismerték el.
 
Keresztes János azt mondja, egyszerűen nem tudja abbahagyni a mezőgazdasági munkát. Persze, szüksége van pihenésre, kikapcsolódásra, de ezt az igényét erre maradéktalanul kielégíti a türjei birtok.
 
– Az Öreghegyi porta generációk óta a családom tulajdona, úgy örököltem. Hosszú ideig tervezgettem, hogy az évtizedes elhanyagoltság után rendbe teszem, megpróbálom régi, „békebeli” hangulatát és gazdasági hasznosságát feléleszteni. Az ötlet megvalósításához kapóra jött a környékünkön több éve működő Nyitott Porták nevű csoport és a nevében foglalt kezdeményezés. Úgy gondoltam, a hasonlóan gondolkodó emberek tanácsait meghallgatva, az iránymutatásukkal könnyebben megvalósíthatom elképzeléseimet, sok kezdeti buktatót el tudok kerülni. Ennek jegyében építettem teljesen újjá a pincét, újratelepítettem a szőlőt, és elkezdtem a gyümölcsös felújítását. Zöldségeskertet alakítottunk ki, jelenleg fóliasátrat építek.
 
A szőlőm tavaly termett másodszor, és természetesen nekem van a legjobb borom a világon. Zenitet, Cserszegi fűszerest és Cabernet-ket telepítettem, teljesen korszerű kordonos ültetvényként.
A látogatóimnak és a nyílt napok résztvevőinek okleveles növényvédelmi szakmérnökként tudok növényvédelmi, termesztéstechnológiai, metszési stb. tanácsokat adni. Ezek bejelentkezés és sokszor spontán megkeresés alapján történnek. Az Öreghegyi portán el lehet szakadni egy kicsit a mindennapok sodrásától, nyűgjeitől, magával törődhet az ember, miközben alkotómunkát végez. Nem egyedül van, hanem aktívan pihen, akár több ember társaságában. Tapasztalatom szerint van rá igény. Hasonlít a régi kiskocsmai kvaterkázásokhoz. Eszmét lehet cserélni közben, vagy csodálatos környezetben lehet tanulni egymástól: a szőlőhegyen. Az ember nem gép, ráadásul társas lény. Időről időre fel kell töltődni, amihez hasonló emberek társaságára van szükség. És alkotásra, a tanulás örömére, egy nem szokványos környezetben.
Zenit, Cserszegi fűszeres és Cabernet fajták alkotják az ültetvényt
Keresztes János nemcsak az agráriumot imádja, hanem a kutyákat is. Szerencséjére a két területet össze tudta kapcsolni. Az Országos Agarász Egyesület elnöke, így nem csoda, hogy szívesen fogadja a háziállattal rendelkező gazdikat is.
 
– A hasonló érdeklődésű emberek találkozását úgy próbálom megoldani, hogy kutyás találkozókat szervezek a hegyre. A terület hatalmas, úgyhogy jöhetnek a négylábú társak, hogy kerítés és póráz nélkül, szabadon élvezzék a száguldást, senkitől sem háborgatva.
 
További terveket is szövögetek. Jelenleg egy agáredzőpálya kialakításán dolgozom. Ha kész lesz, még igényesebb és még komplettebb szolgáltatást tudok nyújtani az idelátogatóknak. Természetesen a portámon a saját termékeimből, (egyebek mellett szörpök, lekvárok, szezonális gyümölcsök, borok) is lehet válogatni, vagy igény esetén étkezést tudunk biztosítani a vendégeknek.
 
Az Országos Agarász Egyesület elnöke vagyok. Az ottani kapcsolataimon keresztül azokat az érdeklődőket szeretném elérni, akiknek a kikapcsolódáson kívül az agarászattal kapcsolatosan vannak speciális igényeik.
 
Az Öreghegyi porta folyamatosan szépül, és a gazda tervei szerint egyre bővül a kínálata.
 
– A már említett pályán kívül egyéb fejlesztésen is gondolkodom. Például pihenőszobát szeretnék kialakítani és a szociális feltételeken akarok javítani annak érdekében, hogy minél hosszabb időt tudjanak itt tölteni a vendégek. Tervezem, hogy vásárolok egy palackozó-sterilizáló készüléket, hogy még jobb minőségű és tartósabb terméket tudjak előállítani.
 
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Kapcsolódó cikkek

Emelik az idegenforgalmi adót Rómában

2023. július 31. 12:47
Csaknem egy évtized után nő az idegenforgalmi adó mértéke az olasz fővárosban.
 
A 2014 óta változatlan idegenforgalmi adó emeléséről határozott Róma városának képviselő-testülete – írja a tourism-review.com.

A húsvéti hagyományokat is bemutatják az országos alkotóházak hetén

2023. március 10. 10:13
A húsvéti ünnepkör hagyományaival is megismerkedhetnek a látogatók a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetén, amelyet március 27. és április 2. között rendeznek meg országszerte számos helyszínen.
 
Az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) csatlakozva tizedik alkalommal rendezik meg a programsorozatot, amelynek keretében az alkotóházak, kézműves műhelyek és műhelygalériák színes programokkal várják a látogatókat - közölték a szervezők.