Császárszalonnát hívott vissza a Penny-Market Kft

2023. július 07. 12:32
A Penny-Market Kft. visszahívja a forgalomból a Dárdás főtt, füstölt, gyorspácolt, 300 gramm kiszerelésű császárszalonnát nem jelölt szója allergén miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.
A hivatal kéri a szójára érzékeny vásárlókat, hogy a 111723 tételszámú, 2023. augusztus 22. minőségmegőrzési idővel rendelkező, MITROS Fleischwaren doo. által gyártott termékeket ne fogyasszák el.
Császárszalonnát hívott vissza a Penny-Market Kft
A Dárdás császárszalonnát a vásárlás helyén visszaveszik, a vételárat blokk nélkül is visszatérítik.
 
A Nébih az oldalán jelezte: az Európai Unióban jogszabály írja élő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, egyebek mellett a glutént tartalmazó gabonaféléket, rákféléket, tojást, halat, földimogyorót, szóját, tejet és a dióféléket.
Hozzátették, hogy túlérzékenységi reakciót legtöbbször fehérjék és csak az arra érzékeny egyénekben idéznek elő. Az immunválasz lehet azonnali vagy késleltetett reakció, az élelmiszer allergiák nagy része azonnali. Az allergia leggyakrabban bőrtünetek (kiütés, pirosodás, ekcéma), légzőszervi tünetek (orrfolyás, asztma) és emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, puffadás) formájában jelentkezik.
 
Forrás: MTI
 

Kapcsolódó cikkek

Veszélyben Európa élelmiszer-kereskedelme

2024. január 31. 12:57
A romlandó gyümölcs- és zöldségszállítmányok késése súlyos károkat okoz az exportőröknek és a gazdáknak.

Tiszta élelmiszer, tiszta élet

2023. július 10. 14:42
Kovács-Wölfinger Diána és Kovács Gábor nyolc éve élnek együtt tanyájukon, a Tisza mellett fekvő Mindszenten. Missziójuk a tiszta élelmiszer előállítása, miközben a következő generációnak bemutatják a jószág szájától az asztalig tartó útját.