DENSO bérmegállapodás: 10,6 százalék

2024. március 22. 14:31
2024. március 21-én létrejött a bérmegállapodás a DENSO Gyártó Magyarország Kft. és a LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet között. A szakszervezetnek hét feszült tárgyalási forduló után tíz százalék fölötti béremelést sikerült kiharcolnia.
DENSO bérmegállapodás: 10,6 százalék
A megállapodás szerint a szeptember 30-a után munkaviszonyt létesített munkavállalókra vonatkozóan mind a munkaviszonyban, mint a kölcsönzötti jogviszonyban dolgozó munkatárs 1 és 2 kategóriába tartozók alapbér emelése 5,5%. Azzal a kikötéssel hogy az alapbér legalább bruttó 348 000 Ft.
 
A szeptember 30-a után munkaviszonyt létesített munkaviszonyban vagy kölcsönzötti jogviszonyban dolgozó munkatárs 1 kategóriába tartozó munkavállalók egységesen tíz százalék alapbéremelésben részesülnek.
 
A munkatárs 2 kategóriába a tartozó munkatársa bruttó havi a alapbére 5,5% plusz fix plus 4,5 százalék teljesítmény alapján differenciált mértékben emelkedik.
 
A vezető kategóriába tartozó munkatársak bruttó havi alapvére 5 százalék fix, plusz 5% teljesítmény alapján differenciált mértékben emelkedik.
 
A szenioritás alapú, évi egy alkalommal fizetendő jutalmat változatlan feltételek mellett fizeti a munkáltató, a bruttó kifizetés összege 348000 forint. A hiányzás-mentességi jutalom (amely átalakítását a felek későbbiekben fogják kidolgozni és szabályzatba foglalni), amelynek összege a mostani megállapodás szerint egyszeri éves bruttó 240 ezer forint.
 
A cafetéria rendszer általános kerete évi bruttó 430 ezer forintra módosul. A tárgyaláson a felek megállapodtak abban is, hogy a bónusz rendszert, a szenioritás jutalom rendszerét és a munkaköri pótlékot változatlanul továbbra is alkalmazza a munkáltató.
 
Czibor László, a LIMÉSZ DENSO Dolgozók Szakszervezeti Csoport ügyvivője elmondta, hosszas, hétfordulós tárgyalássorozat zajlott le az elmúlt hetekben, és nagyon örül, hogy mindez sikeresen zárult. Hozzátette, az elhúzódó tárgyalások egyik oka az volt, hogy az elején nagyon lemerevedtek az álláspontok, nehezen indult meg a közeledés.
 
„Az eddigi elért eredményeinket a Bónuszt szorzóját illetve Seniorítási év végi jutalom összegének alapját oroszlánként védtük, hogy megmaradjanak az elmúlt évek kiharcolt eredményei. Mindeközben az alapbéremelés terén is lépkedtünk előre. A 6.és 7. forduló hozta meg az áttörést amikor is sikerült elérni a 2 számjegyű béremelést. Sőt, az utolsó tárgyaláson még 0,6 tizeddel még át is léptük a tíz százalékot – mindezt egy úgynevezett hiányzásmentességi jutalom formájában kaphatják kézhez a munkavállalóink.”
 
Dr. Bognár Ferenc, a LIGA - Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet elnöke elmondta, tavaly öt tárgyalási fordulóban sikerült megegyezni, idén hétszer ültek le az asztalhoz a munkáltatóval. „Hosszasan elhúzódó folyamat végére került pont, azt hiszem, a kollégákkal együtt mindent megtettünk. A végső fordulón úgy éreztük, hogy a munkáltató ajánlata már nagyban közelített az elvárásainkhoz, ezért a szakszervezet is hajlandó volt ésszerű kompromisszum kötésére. A munkáltatóval egyetértettünk abban – és mindezt a megállapodásról kiadott kommunikációban is hangsúlyoztuk, hogy ez méltányos, versenyképes és fenntartható bérfejlesztés lett. Reméljük, hogy a munkavállalók is így érzik majd, miután a béremelés – április elsejétől – életbe lép.
 
forrás: liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Lecsapott a hidegfront, és ezt most szó szerint megfizetjük

2024. április 16. 13:19
Hétfőn az ország egész területére megérkezett a lehűlés, a hidegfront. A dolog különös pikantériája, hogy az október 15-től kezdődött kedvezményes H tarifás fűtési idény pont hétfőn, azaz április 15-én zárult. A hidegebb időjárás tartósan velünk marad, ugyanakkor a jutányos árszabás idén legközelebb csak ősszel lesz megint elérhető. A témával kapcsolatos megkeresésünkre külön reagált az MVM.

Meddig biztosítható még a nők korábbi nyugdíjba vonulása? Hamarosan változás jöhet

2024. február 15. 14:30
2024-ben is változatlan feltételekkel vehető igénybe a nők számára 40 éves jogviszony után járó kedvezményes nyugdíj, de kérdéses, vajon meddig marad ez így. Töretlen népszerűsége miatt ugyanis az utóbbi években egyre nagyobb összeget, idén már 467 milliárd forintot kell a Nők40-ben testet öltő pozitív diszkrimináció, illetve az azzal együtt lényegében kialakult kettős nyugdíjkorhatár biztosítására fordítani.