Eddig kidobtuk, pedig igazi kincs

2024. április 18. 14:04
Biológiailag lebomló csomagolás az élelmiszeriparban? Nem lehetetlen!
 
A rizsszemeket védő külső héj a teljes terméstömegnek mintegy 20-25 százalékát teszi ki, amelynek hasznosítására már több eljárást dolgoztak ki. Ezek közül különös érdeklődésre tarthat igényt a dél-koreai Kyungpook Nemzeti Egyetem munkatársai által kifejlesztett, teljesen új technológia.
Eddig kidobtuk, pedig igazi kincs
A rizshéj eddig hulladék volt, most viszont értékes alapanyag lehet – Fotó: Shutterstock
 
Az innováció lényege, hogy a rizshéj kémiai előkezelése, majd egy enzimes hidrolízis révén nagy szilárdságú és erősen víztaszító tulajdonságú nanoszálakat alakítanak ki.
 
Ezeket a szálakat azután egy kitozán poliszacharid anyagba beépítve – a két alkotóelem hasznos tulajdonságainak egyesítése révén – egy különleges, kompozit biofóliát lehet előállítani, amely többek között az élelmiszeripar számos területén hasznosítható.
 
A kitozán alapú kombinált (kompozit) fóliák biológiailag lebonthatóak, ami összhangban van a műanyaggyártáson belül a hagyományos műanyagok környezetbarát alternatíváinak fejlesztésére irányuló globális törekvéssel.
 
Ez a felfedezés egy újabb példája annak, amikor egy nagy tömegben, folyamatosan képződő hulladékból hasznos nyersanyagot lehet előállítani.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Itt az év eddigi legnagyobb élelmiszergyűjtése

2023. május 08. 18:37
Május 12-13-án, pénteken és szombaton kerül sor az év eddigi legnagyobb élelmiszergyűjtő akciójára a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében. Az egyre növekvő rászorulói igényekre reagálva az Egyesület idén először tavasszal is elindítja a jótékonysági akcióját, amivel az elmúlt évek adventi időszakában rendre 250 ezer kilónyi tartós élelmiszert sikerült összegyűjtenie.
 

Helyi termék rendezvénysorozat

2023. április 06. 15:37
2023. április 25. és május 11. között négy helyszínen „Helyi termék” címmel szervez rendezvénysorozatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével.