Ez talán segít az igazi értékek megóvásában

2024. március 01. 15:59
Az Európai Parlament zöld utat adott a bor, a szeszes italok és a mezőgazdasági termékek földrajzi árujelzőinek oltalmát megerősítő uniós szabályok reformjának.
Ez talán segít az igazi értékek megóvásában
Oltalom alatt álló termék például a Parmigiano Reggiano sajt – forrás: Pixabay
 
A szerdán 520 szavazattal, 19 ellenszavazat és 64 tartózkodás mellett elfogadott rendelet védi a földrajzi árujelzőket offline és online módon egyaránt, több hatáskört biztosít a termelőiknek és egyszerűsíti a földrajzi jelzések bejegyzési folyamatát.
 
A földrajzi árujelzőket a Szellemi Tulajdon Világszervezete olyan megjelölésként határozza meg, amelyet olyan termékeken használnak, melyek meghatározott földrajzi eredettel és ennek köszönhető tulajdonságokkal vagy hírnévvel rendelkeznek – ezek jobbára élelmiszerek. A földrajzi jelzések garantálják a szellemi tulajdonjogokat és azok jogi védelmét.
 
A földrajzi jelzések uniós nyilvántartása csaknem 3 500 bejegyzést tartalmaz, amelyek összértéke közel 80 milliárd euro. A földrajzi árujelzővel ellátott termékek értékesítési értéke gyakran körülbelül kétszerese a tanúsítás nélküli hasonló termékekének. Oltalom alatt álló termékek például a Parmigiano Reggiano sajt, a Champagne pezsgő és a Polish Vodka.
 
A tagállamokkal folytatott tárgyalások során a képviselők ragaszkodtak ahhoz, hogy a nemzeti hatóságoknak közigazgatási és bírósági intézkedéseket kell hozniuk a földrajzi jelzések illegális használatának megakadályozása vagy megszüntetése érdekében, nemcsak offline, hanem online esetekben is. A földrajzi jelzéseket illegálisan használó domain neveket földrajzi alapú tartalomkorlátozással leállítják, vagy letiltják az azokhoz való hozzáférést. Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) domain név-riasztási rendszert hoz létre.
 
Az új szabályok azt is meghatározzák, hogy az összetevőként felhasznált terméket jelölő földrajzi jelzés csak akkor használható a kapcsolódó feldolgozott termék nevében, jelölésén vagy reklámjában, ha a földrajzi jelzéssel rendelkező összetevőt kellő mennyiségben használják ahhoz, hogy a feldolgozott termékben érezhető módon jelen legyen, továbbá nem használnak más, a földrajzi jelzésűvel összetéveszthető alapanyagot. Az összetevő százalékos arányát fel kell tüntetni a címkén. A feldolgozott termék gyártóinak be kell jelenteniük az összetevő tekintetében elismert termelői csoportot, amely ajánlásokat adhat ki a földrajzi jelzés helyes használatára vonatkozóan.
 
Az EP döntésének köszönhetően a földrajzi jelzések gyártói képesek lesznek megelőzni vagy ellensúlyozni minden olyan intézkedést, vagy kereskedelmi gyakorlatot, amely káros termékeik imázsára és értékére. Az európai parlamenti képviselők arról is gondoskodtak, hogy a gyártó neve ugyanabban a látómezőben jelenjen meg a csomagoláson, mint a földrajzi jelzés.
 
Az aktualizált rendeletnek megfelelően továbbra is az Európai Bizottság lesz a földrajzi jelzések rendszerének egyedüli ellenőre. A földrajzi jelzések nyilvántartásba vételi eljárása egyszerűbb lesz, és az új földrajzi árujelzők vizsgálatára hat hónapos rögzített határidőt állapítanak meg.
 
Amint a Tanács hivatalosan elfogadja a rendeletet, azt kihirdetik az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és 20 nappal később hatályba lép.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Rovarfehérje van az élelmiszerben? Most már tudni fogod!

2023. február 01. 13:42
Egyedi jelölést és elkülönítést kapnak a rovarfehérjéket tartalmazó termékek.
 
A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain – jelentette be Nagy István tárcavezető.

Élelmiszerek, amelyek eddig is tartalmaztak rovarokat: számos hús és édesség megtalálható listán

2023. március 24. 11:30
Már most több olyan élelmiszer van a boltok polcain, amelyek előállításához rovarokat használtak fel.
 
Ismét előtérbe kerültek a rovarok
Az elmúlt hetekben nagy hangsúlyt kaptak Európában a rovarokat tartalmazó élelmiszerek. Innentől fogva ugyanis a vállalatok még több fajtával dolgozhatnak, amit sokan kétkedve fogadtak, hiszen senki nem akar olyan ételeket fogyasztani, amihez rovarokat használhat fel. Arra viszont senki nem gondol, hogy már most is rengeteg olyan készétel található a boltok polcai, amiket rovarrészekkel "javítottak fel". Sőt, akadnak olyan gyógyszerek is, amelyek rovarok által előállított válladékot tartalmaznak. Ez 2023-ra teljesen normális jelenség, csupán nem hallunk róla túl sokat. Egyik cég, üzlet, esetleg étterem sem hirdeti a lárvákkal és tücskökkel ízesített fogásokat, így az emberek nem igazán foglalkoznak ezzel.