Fél éven át tartó országjáró programsorozatot indít a Szentendrei Skanzen

2024. február 05. 15:46
Örökség - Tudás - Közösség címmel hétfőn veszi kezdetét a szentendrei Skanzen fél éven át tartó országjáró eseménysorozata, amelynek során 79 helyszínen szakmai és közösségi találkozókon várják az érdeklődőket.
 
Fél éven át tartó országjáró programsorozatot indít a Szentendrei Skanzen
A kiállításokat, előadásokat, képzéseket magába foglaló programokat a Skanzen országos lefedettségű hálózata segítségével juttatja el a hazai kistelepülésekre – áll a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum közleményében.
 
Első állomásként a Bács-Kiskun vármegyei Móricgáton a Szellemi kulturális örökség Magyarországon című fotókiállítást nyitják meg, majd az utazótárlat az ország további 17 helyszínén lesz látható.
 
Emellett az ország 40 településén tudományos-ismeretterjesztő előadásokat, úgynevezett Örökség workshopokat rendeznek, amelyek célja, hogy közel hozzák az érdeklődőkhöz a nemzeti jegyzéken szereplő szellemi kulturális örökségelemeket.
 
Az előadásokon egy-egy meghívott szakértő és egy közösség képviselője az érintett régió kultúrtörténeti, néprajzi hátterével és az élő örökséggel is megismerteti az érdeklődőket. Ennek során különös figyelmet szentel a térségre jellemző hagyományoknak, és a listára még fel nem került, de élő szokásoknak is.
BAON - Móricgáton nyílik meg a Szellemi kulturális örökség Magyarországon  című fotókiállítás
A "Fotón a múlt" című kiállítássorozat a Skanzen néprajzi fényképgyűjteményéből válogat, mely a népi és ipari örökségek építészeti emlékeit, a közelmúlt vidéki építészeti hagyományait mutatja be. A fényképválogatás mindenhol kiegészül az adott település régi fényképeivel. A kiállítás helyszínei olyan falvak és városok, ahonnan a Skanzen néprajzkutatói épületeket választottak ki a megvalósításra váró Alföldi mezőváros tájegységbe.
 
A programsorozat részeként a Skanzenben működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ Igazgatósága regionális tudásátadó találkozókat szervez múzeumi és kulturális szakemberek számára. Ezeken az alkalmakon külföldi előadók bevonásával jó nemzetközi gyakorlatokat és látogatóbarát fejlesztéseket ismerhetnek meg.
 
Az országos programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogramja keretében a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Újranyitott két alföldi termálfürdő

2023. február 13. 12:41
Február 10.-én a Tiszaörsi Termálfürdő és a Csongrádi Gyógyfürdő ismét megnyitotta kapuját a vendégek előtt. Utóbbi a nyitónapra különleges programokkal, többek között éjszakai fürdőzéssel és szauna szeánszokkal készült.
Tiszaörs hárommedencés termálfürdője tavaly októbertől heti három nap volt nyitva egészen a januári bezárásáig és ez az újranyitást követően is így lesz. A fürdő péntektől vasárnapig várja a vendégeket 9 és 18 óra között. Ugyan a nyitvatartás egy órával tovább tart, ezzel együtt a belépők árai is emelkedtek. Míg novemberben egységesen 2000 forintba került minden jegy, ebben az évben a felnőtt napijegy 2500 forintba, a diák és nyugdíjas belépő 2200 forintba kerül majd - írja a termalonline.hu.

Kamillatenger - virágba borultak a dél-alföldi szikes puszták

2023. május 15. 12:21
A tavaszi esők kedveztek a vegetációnak, így a Körös-Maros Nemzeti Park szikes pusztáin május elejére sokszínű, látványos virágmezők alakultak ki. A kamilla különösen nagy területeket borít be.
 
Tavaly a csapadékhiány miatt ritkább volt a növényzet és nyíltabb, felszakadozottabb felületek is kialakultak. A szárazabb viszonyoknak meghatározó szerepe volt abban, hogy idén milyen növények kerültek előtérbe. Ilyen például a kamilla, amely most az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben van jelen a szikeseken.