Gép- és technológia-beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

2024. április 08. 14:20
Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig a borászati üzemek technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott ágazati támogatásai között.
Gép- és technológia-beszerzési támogatás nyílik a borászok számára
A gépek és technológiák beszerzését támogató konstrukcióra április 8-tól április 29-ig nyújtható be támogatási kérelem  – jelentette be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a XXVIII. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borversenyen, Kiskőrösön, pénteken.
Gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára
Feldman Zsolt kiemelte, a kihívások mellett az idei év sok lehetőséget is teremthet az ágazatnak, így a Kunsági Borvidék szőlészeinek és borászainak is.
 
„Most jelennek meg azok a gépesítési és technológiai fejlesztéseket szolgáló támogatási konstrukciók, amelyek a borászok számára előrelépési lehetőséget jelentenek majd hatékonyságban és minőségben, a minél jobb borok készítésében.”
Gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára |  Kanizsa Médiaház
 
Az államtitkár ismertette, hogy a forrást a szőlőfeldolgozáshoz és a borkészítéshez, a borászati termékek kiszereléséhez, valamint az anyagmozgatáshoz kapcsolódó, új borászati gép beszerzésére lehet igényelni, valamint lehetőséget biztosít a borászati termékek forgalmazásához kapcsolódó adatszolgáltatási, bejelentési, nyilvántartási kötelezettségek teljesítését, illetve az ügyvitelt és vállalatirányítást szolgáló hardver- és szoftver beszerzésére, fejlesztésére is.
 
A támogatási kérelem április 29-ig adható be elektronikusan a Magyar Államkincstár részére a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent rendelet szerint. Őstermelők és kkv-k esetében a beruházási eszköz nettó vételárának 50 százaléka igényelhető, addig budapesti működési hely esetén a 40 százaléka. Egy kedvezményezettnek – a kifizetési kérelemre vonatkozó benyújtási időszakonként – legfeljebb 100 millió forint támogatás nyújtható.  A kifizetési kérelem a támogatási kérelem benyújtását követő két pénzügyi évben, tárgyév november 15. és december 21. között elektronikus úton adható be – tette hozzá.
Gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára |  Kaposvár Most.hu
Feldman Zsolt előadásában bemutatta a Közös Agrárpolitika I. és II. pillérének szőlő- és borágazati támogatásait. Hangsúlyozta, hogy az agrártárca kiemelten kezeli a fogyasztók szélesebb körű elérését lehetővé tevő alkoholcsökkentett vagy alkoholmentes borászati termékek előállítását és a környezeti fenntarthatóságot erősítő innovációs törekvések ösztönzését. Erre a célra 2027-ig 1,5 millió euró keretösszegű konstrukciót dolgoz ki 2024. második negyedévére. Szintén a második negyedévben meghirdetik a borászok promóciós projektjeit támogató konstrukciókat, amelyre pedig 6 millió euró hívható majd le.
Támogatás borászatok számára - a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökségtől  (PPA) - Pályázatok.sk
 
Megjegyezte, hogy felértékelődtek a szőlőtermelőknél a különböző környezeti kompenzációs területalapú támogatások. Példaként említette az Agrár-környezetgazdálkodási támogatási programot és Agro-ökológiai programot, amelyek kifizetése áprilisban indul.
 
forrás: AM Sajtóiroda
 

Kapcsolódó cikkek

Teljes sokk az európai gabonapiacon. Mi lehet a megoldás?

2023. január 26. 12:34
MAGOSZ: Tisztességes árakat a magyar és az európai gazdáknak!
 
Jakab István, a MAGOSZ elnöke a Kossuth Rádió vendége volt és többek között az ukrán gabonaimport kapcsán nyilatkozott.
 
Kiemelte, hogy az Európai Unió döntése alapján humanitárius folyosót kell biztosítani az ukrán termékeknek.
 
Hozzátette, hogy Magyarország nem azt vállalta, hogy telerakja a raktárait ukrán gabonával, Magyarország azt vállalta, hogy átengedi azt az országon.

Most a magas vízállás tesz be a termények szállításának

2023. november 28. 08:48
A korábbi években a szárazságban kiapadó folyók – például a Duna, a Rajna alacsony vízállása –, most viszont a túl nagy vízhozam akadályozza a mezőgazdasági termények vízi szállítását.