Itt a megoldás: így lesz bőséges a paradicsomtermés!

2023. április 21. 12:54
A tavalyi hatalmas aszály nem az első és nem is az utolsó ilyen alkalom volt.
 
A jövőben még több ilyen évre kell számítani, így ideje felkészülni a szélsőséges időjárásra.
Itt a megoldás: így lesz bőséges a paradicsomtermés!
A növények sorsa
A szárazság nem csak a kukoricára, a napraforgóra és a búzára veszélyes, hiszen ott vannak a zöldségek és a gyümölcsök, amelyek fejlődése szintén a csapadék mennyiségétől függ. Nem mindegy tehát, hogy mi kerül a kertbe, hiszen hiába öntözünk, sokszor az sem segít a helyzeten. Megyeri Szabolcs a Népligetben egy szakmai rendezvényen beszélt erről a témáról.
 
Elmondása szerint nagyon gyakori hiba, hogy az emberek egyszerűen felkeresnek egy közeli kertészetet, ott megvásárolnak olyan dísznövényeket, amiket szépnek tartanak, majd azokat a megfelelőnek hitt helyre elrakják. Ez az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk, hiszen nem utána kell elkezdeni olvasni arról, hogy milyen jellegzetes tulajdonságai vannak az egyes fajtáknak. A helyes sorrend az lenne, hogy először átgondoljuk, mit szeretnénk, majd megnézzük, hogy annak mire van szüksége és utána ültetjük el.
 
Nem minden növény szereti a tűző napot, sok fajta pedig különösen igényli a párás levegőt. A következő dolog, hogy átgondoljuk, milyen volt a tavalyi időjárás, volt-e a kertben elég fény, árnyék, pára. Egyes példányok ugyanis az aszályos nyár folyamán megsülnek és nem is tudnak ujjá születni.
 
A talaj a legfontosabb
Manapság egyre többen készítenek vagy vesznek otthonra emelt ágyásokat. A legtöbben azonban azzal sincsenek tisztában, hogy miért is ennyire hasznosak és népszerűek ezek az építmények. Amellett, hogy látványosak és kényelmesen lehet őket használni, a termés biztonságban van például a kutyáktól.
 
Akadnak olyan paradicsomfajták, amelyek egész nyáron ontják magukból a termést, azonban teljesen máshogy fejlődnek egy 30-40 centiméteres talajban, mint egy magas ágyásban. Utóbbi esetében ugyanis jó laza a talaj szerkezete, amiben található mind komposzt, mind virágföld, mind fadara. Itt a paradicsomnak lehetősége van akár egy méteres mélységben is élni.
 
Emiatt érdemes májusban mind a két helyre egy időben kiültetni a paradicsomokat. Az emelt ágyásban garantáltan sokkal jobb lesz a termésátlag, a különbség pedig a talajban keresendő. A szakember szerint minden a talajon múlik, hiszen itt koncentráltabban zajlik az öntözés, így az aszálynak kisebb hatása lesz a paradicsomokra. Meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy a növényeink mindig tökéletes kondícióban legyenek, hiszen rengeteg támadás érheti őket. Nemcsak a fagy, hanem a szárazság és a kártevők is befolyással lehetnek a terméshozamra.
 
Az emelt ágyások kiváló megoldást jelenthetnek, hiszen így a lehető legjobb talajban fejlődhetnek a növények. Kisebb az esélye annak, hogy a kártevők tönkreteszik a termést, de a növekedésüket még az utolsó májusi fagyok sem befolyásolják.
 
forrás:novenyvedoszer.hu.

Kapcsolódó cikkek

Kiemelt hatósági és vállalkozói figyelem a takarmányoknál, tej és tejtermékeknél

2022. december 01. 09:31
Országos célellenőrzést rendelt el a Nébih, miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma.
 
Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nébih laboratóriuma, ezért – az aktuális iparági körülményeket és kockázati tényezőket figyelembe véve – a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten. Az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A további vizsgálatok mostanáig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók! 

A tejcsokoládés mikulás a legkeresettebb

2023. november 28. 18:31
Évente mintegy 8 millió csokimikulást értékesítenek hazánkban – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara friss körképéből. Cukorkával töltött, kétrétegű, kétízű, cukormentes – széles a kínálat, de még mindig a klasszikus tejcsokis a legnépszerűbb.