Jön a szintetikus cukor?

2024. március 04. 17:45
Az Oszakai Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült – különböző baktériumok segítségével – szintetikus úton cukrot előállítaniuk – olvashatjuk a sciencedaily.com hírportálon.
Jön a szintetikus cukor?
Ennek a technológiának a finomítása és elterjesztése hatalmas területeket szabadíthat fel élelmiszernövények termesztésére, bár a szintetikus cukor nem egyhamar (az első években biztosan nem) lesz képes fedezni az ipari (üzemanyag és vegyipari célú) globális cukorhasznosítás évente több mint 170 millió tonnás igényeit.
 
Az eljárás mindenképpen csökkenti azonban a világban jelenleg felhasznált öntözővíz, műtrágyák és növényvédő szerek mennyiségét, illetve az időjárás kedvezőtlen hatásait.
 
A cikk nem közöl adatokat a szintetikusan előállítható cukor termelési költségeiről.
 
A cukorrépa, illetve cukornád művelési, árumozgatási és feldolgozási költségeit figyelembe véve azonban biztosra vehető, hogy az előbb-utóbb versenyképes lesz a növényi alapon történő cukortermeléssel.
 
A legnagyobb előnyt viszont az jelentheti, hogy az új módszerrel a cukor bárhol a világban és bármikor – éspedig a nád- vagy répacukorhoz viszonyítva sokkal rövidebb idő alatt – előállítható és tulajdonképpen az időszakos hiányok kiegyenlítésére is felhasználható lesz.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Fontos hír érkezett az ukrán gabonáról: ez sok országot érinthet

2022. november 16. 12:12
Egy évvel meghosszabbíthatják az ukrán gabona és mezőgazdasági termékek exportjáról szóló megállapodást. Erről Recep Tayyip Erdoğan török elnök beszélt egy sajtótájékoztatón, ahol kijelentette, hogy bízik benne, hogy a megállapodást meg fogják újítani, és nem csak ideiglenesen, hanem egy évre.
 

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

2023. március 28. 10:11
A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI-vel.