Képzés indul erdészeti szakirányítók és szaktanácsadók számára

2024. április 04. 14:36
Az erdészeti támogatások igénylése a fő téma.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén tavasszal is online képzést és fórumot szervez az erdészeti támogatások Egységes kérelemben (EK) való kezeléséről – olvasható a NAK honlapján.
Képzés indul erdészeti szakirányítók és szaktanácsadók számára
Mint írják, a korábbi rendezvényeken való magas számú részvétel és a visszajelzések is azt mutatják, hogy igény van a témához kapcsolódó tájékoztatásra a szakma részéről. A NAK az idei évben képzésként tudta akkreditáltatni az eseményt a Nemzeti Földügyi Központ jogosult erdészeti szakszemélyzeti képzési rendszerében.
 
Az Egységes Kérelmek elektronikus benyújtási időszaka várhatóan 2024. április 10-én kezdődik. Ennek során lehet néhány kivételtől eltekintve minden erdészeti támogatás kifizetését kezdeményezni, sőt egyes esetekben a támogatási kérelmeket is benyújtani – olvasható a cikkben.
 
Az erdőgazdálkodók részéről felmerült az igény arra, hogy az erdészeti támogatások igénylésében az erdészeti szakirányítók és szaktanácsadók is szakmai és adminisztratív segítséget nyújtsanak.
 
A NAK a szolgáltatás magas színvonalon történő nyújtásának elősegítésére a  2024. április 17-én és 18-án „Egységes Kérelem - erdőgazdálkodási tevékenységekhez kötődő támogatások” címmel kétnapos képzést szervez, amit a Magyar Államkincstár (MÁK) Erdészeti Támogatások Osztályának munkatársai, valamint a NAK szakértői fognak tartani.
erdő
A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága a hetekben közzétette a 2023-2027 közötti támogatási időszakra vonatkozó erdészeti kiírások közül a
  • KAP-RD34-1-24 kódszámú „Erdőterületeknek nyújtott Natura 2000 kompenzációs kifizetések”, valamint a
  • KAP-RD41-2-24 kódszámú „Az erdőpotenciál abiotikus vagy biotikus károkozást követő helyreállítása” című pályázati felhívásokat.
A támogatás mindkét esetben az EK keretében igényelhető, ám a felhívások tartalmának az ismerete már most elengedhetetlen, így a képzés ezekre is kiterjed.
 
A képzés programja
 
2024. április 17., 14:00 órától
  • Egységes Kérelem keretrendszere, általános bemutatás                      (előadó: NAK)
  • Erdőhöz kötődő támogatások I. (előadó: MÁK)
    • EMVA Mezőgazdasági területek erdősítése (EMVA-MgTE)
    • VP Erdősítés
    • VP Erdő-környezetvédelem
    • KAP Natura 2000 erdő
    • KAP Erdőkár helyreállítás
2024. április 18., 14:00 órától
 
Erdőhöz kötődő támogatások II. (előadó: MÁK)
  • NVT Mezőgazdasági területek erdősítése (NVT MgTE)
  • EMVA Erdő-környezetvédelem
  • VP Erdőkár megelőzés
  • VP Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása
  • VP Erdei ökoszisztémák ellenállóképességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások
Nem EK-hoz kötött VP-s erdős támogatások
  • VP Fiatal erdők ápolása
A részvevőknek az előadásokat követő fórum keretében – vagy akár előzetesen az erdeszet@nak.hu e-mail címre küldött levélben – lehetőségük lesz a témához kapcsolódóan kérdéseket feltenni. A képzés mindkét napja mind a szaktanácsadói, mind a jogosult erdészeti szakszemélyzeti képzési rendszerben akkreditálásra került. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amely itt tehető meg – olvasható a NAK tájékoztatójában.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Zöldebb és olcsóbb energia: milyen lehetőségei vannak egy agrárcégnek?

2023. március 24. 11:54
Hogyan csökkenthető az energiafüggőség?
 
Az energetikai problémák a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban tevékenykedőknek is komoly kihívást jelentenek. Márciusi Energetika az agráriumban című rendezvényein a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ezen a területen is segíteni kívánt tagjainak: helyzetértékeléssel, valamint újszerű energetikai, illetve hatékonyságnövelő megoldások bemutatásával – írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
 

Katasztrófa felé sodródunk: a gazdasági működés 50%-a ezen múlik, mégis sokan legyintenek rá

2022. november 29. 10:31
A körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósításáról, a biodiverzitás csökkenésének visszaszorításáról és a zöld pénzügyi vonatkozásokról is szó volt a BCSDH, a Holland Királyság Nagykövetsége és az ING Bank N. V. Magyarországi Fióktelepe által szervezett Körforgásos Gazdaság találkozón. Azok számára, akik még csak most barátkoznak a körforgásos gazdasággal, vagy a biodiverzitással, az egyik legfontosabb üzenet, hogy ezek jóval többről szólnak mint az újrahasznosítás, vagy az erdőben élő állatok jóléte. Komoly gazdasági érdek húzódik amögött, hogy mindkét területtel rendszerszinten foglalkozzanak az országok, vállalatok és a magánszféra. A biodiverzitáson például a gazdaságunk működésének 50%-a múlik.