Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavat

2024. április 23. 16:57
A két kerékpáros és gyalogos kishajó révén nemcsak a Tisza-tó teljes megkerülése, hanem rövidebb szakaszok körtúrás teljesítése is lehetővé válik, így az időseknek és a kisgyermekes családoknak sem kell lemondaniuk a Tisza-tavi kerékpározás élményéről.
Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavat
A két kerékpáros és gyalogos kishajó révén rövidebb szakaszok körtúrás teljesítése is lehetővé válik - Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ
 
"A biciklis kishajók is hozzátesznek a térség egyre növekvő aktív turisztikai jelentőségéhez" – emelte ki Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ igazgatója a kishajók átadóján. Véleménye szerint az első egy-két év igazolni fogja, hogy szükség van a kompokra, sőt nagyobb kapacitásra is igény lehet. A mostani gyalogos-biciklis kishajók megvalósítása is azt jelzi, hogy a helyi lakosok lelkesedése és összefogása az állami szektor képviselőit is cselekvésre buzdítja - emelte ki.
A félórás út során a tó gazdag vízi világa közvetlen közelről is megcsodálható - Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ
 
A kishajók a tiszaderzsi, illetve a tiszanána-dinnyésháti kikötők között közlekednek, így a tavat akár többször megkerülők számára is alternatívát, változatosságot biztosítanak.
 
A kishajók létrejöttéhez az Igazgatóság munkája mellett a tiszaderzsi és a tiszanánai önkormányzatok szoros együttműködésére is szükség volt - emelte ki Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója az ünnepségen. Ez az összefogás és a jövőbeni közös munka sok fejlesztést eredményezhet még a Tisza-tó számára – mondta.
 
A projekt részeként a kerékpáros útvonalak mentén számos információs és útirányjelző táblát helyeznek ki, bemutatva a Tisza-tó és környékének értékeit, segítve a turisták tájékozódását.
 
A kerékpáros kishajókat a Közép-Tiszai Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) működési területén a Tiszaderzsi Községi Önkormányzat működteti, a fejlesztés hazai támogatásból valósult meg.
Az északi és déli partot összekötő kompok Tiszaderzs és Tiszanána között közlekednek - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
 
Kormányzati támogatásnak köszönhetően a horgászok által is kedvelt Kárász Kikötő több mint 400 millió forint fejlesztési forrásból újul meg a közeljövőben - mondta Fótosné Czeglédi Zsuzsanna, Tiszaderzs polgármestere az eseményen.
 
A Tisza-tó környéke rengeteget fejlődött az elmúlt tíz évben, jelenleg is történelmi léptékű fejlesztések zajlanak a térségben. A látnivalók felfedezését a Tisza-tavi Kalandtérkép segíti.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

2023. május 30. 12:59
A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.
Az erdőgazdaság főleg Veszprém vármegye területén végzi gazdálkodási tevékenységét. 

Elkészült az ország legnagyobb mézeskalácsfaluja Geresdlakon

2022. december 02. 10:43
Geresdlakon, Baranya megyében már 15 éve minden adventkor elkészítik a falu látképét mézeskalácsból. Ez idén se történt másképp, azonban most egy kis csavar is belekerült: egy Ukrajnából menekülő család az elhagyott házukat és új otthonukat is megformázta, a béke jeleként.
Geresdlak miniatűr mézeskalács másában megtalálhatóak a házak, a hivatalok, a bolt és a templomok is, amiket életképekkel egészítenek ki, hogy igazán élethű legyen – számolt be róla a Pécs Aktuál.