Kormányinfó: 5 pontos intézkedéscsomagot jelentett be Nagy István

2024. április 11. 15:44
Változik a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj adójának visszaigényelhető része.
 
Nagy István kérdésre elmondta, hogy idén egyelőre nem túl jók a magyar mezőgazdaság kilátásai, leginkább azért, mert a Dél-Alföldön eddig nem esett elég eső. Így „örülnék, ha idén összejönne az a termésmennyiség, amit tavaly teljesített a magyar mezőgazdaság".
 
Nagy István 5 pontos intézkedéscsomagot jelent be.
Kormányinfó: 5 pontos intézkedéscsomagot jelentett be Nagy István
Az ukrán mezőgazdasági import okozta piaci helyzet miatt a kormány nemzeti hatáskörben az urkán mezőgazdasági termékek importkorlátozása mellett újabb, az importot érintő intézkedést hozott. A teljeskörű átláthatóság megteremtése érdekében azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljeskörű bejelentési kötelezettséget ír elő, származzon az bármely országból. A bejelentést a Nébih felé elektronikusan kell megtenni annak, aki a bejelentésköteles terméket értékesíti, vagy a fuvarozást éppen végzi, vagy szervezi – mondta Nagy István.
 
Kérdésre annyit pontosított Nagy István, hogy a teljeskörű bejelentési kötelezettség azokra a mezőgazdasági árukra vonatkozik, amelyek importkorlátozás alá esnek.
 
(Az importkorlátozást az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 130/2023. (IV. 18.) Korm. rendelet szabályoz, amely eredetileg 24 terméket tartalmazott, de módosítások következtében a cukor és a méz időközben lekerült a tilalmi listáról.)
 
Hozzátette, hogy „arról intézkedtünk, hogy a Magyar Államkincstár 2024. május 31. napjáig teljesítse a 2023. évi egységes kérelmekben igényelt terület- és állatalapú támogatásoknak a kifizetését. Eddig mintegy 470 milliárd forintot fizettünk ki 106 ezer gazdálkodónak. A felgyorsítás érdekében most újabb, hozzávetőleg 265 milliárd forintnyi támogatás kerül a gazdálkodókhoz május végéig. Ebből már ezen a héten legalább 50 milliárd forintot utalunk" – fűzte hozzá.
 
Nagy István tájékoztatása szerint döntöttek arról is, hogy a kormány 2026-ig további, legfeljebb 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya programhoz.
KAVOSZ Zrt.: még vonzóbb lehet az Agrár Széchenyi Kártya - Agrofórum Online
Elmondta továbbá, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után évente befizetett adó visszaigényelhető részét a kormány 90 százalékos mértékre emeli. Ez újabb egymilliárd forint éves többlettámogatást jelenthet az ágazatnak – fűzte hozzá a miniszter, aki beszámolt arról is, hogy az importot érintő és a termelők gazdasági helyzetén javító intézkedések mellett megerősítik a beruházások támogatását is.
 
 
675 milliárd forintnyi beruházást ütemez át a következő időszakra. Ezek nem maradnak el, csak át lesznek ütemezve – jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter a Kormányinfón.
 
Hozzátette, hogy így stabilabb és biztonságosabb helyzetbe kerül a költségvetés.
Varga Mihály: Az idén 2,5 százalékos, jövőre pedig 4,1 százalékos gazdasági  növekedéssel számol a kormány - Hírnavigátor
Kormányinfót tartotta Vitályos Eszter Kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy István agrárminiszter.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Agrárcégek esélyei a nagy veszteség után a mezőgazdaságban

2023. december 07. 16:31
Vannak fontos piacok, amiket végleg elveszített a magyar mezőgazdaság, és ez rávilágít a hazai gabonatermesztés egészének problémáira. Mihez fogjon az agrárium a békeévek után?

Szövetségben a gazdákkal minden körülmények között

2024. április 25. 13:55
Nemzeti hatáskörben védjük a gazdákat és felelősséggel tartozunk irántuk. Éppen ezért, és az európai agráriumban kialakult helyzet miatt döntöttünk a közelmúltban öt pontos intézkedéscsomagról a gazdák támogatása érdekében - mondta Nagy István agrárminiszter, kedden (2024.04.23.), Jákon, az agrár-országjárás Vas vármegyei állomásának sajtótájékoztatóján.