Magyar agrárintegrációs központ Kelet-Szlovákiában

2023. október 17. 17:54
Mezőgazdasági kiruházás! Röviden így jellemezhető az a magyar mezőgazdasági integrációs központ, amelyet Kelet-Szlovákiában, Szomotoron avattak fel szeptember 26-án.
Magyar agrárintegrációs központ Kelet-Szlovákiában
Mezőgazdasági kiruházás! Röviden így jellemezhető az a magyar mezőgazdasági integrációs központ, amelyet Kelet-Szlovákiában, Szomotoron avattak fel szeptember 26-án. Tulajdonosa a Baromfi Coop és Master Good cégcsoportot létrehozó és sikeresen működtető id. Bárány László.
 
A 3,5 milliárd forintos bekerülési költségből 1,7 milliárd forintot a magyar kormány, a Baross Gábor Program segítségével nyújtott a szomotori telep megvalósításához.
Az ünnepi eseményen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Balogh Csaba, hazánk rendkívüli és meghatalmazott pozsonyi nagykövete és Hetey Ágota, kassai főkonzul is. A kettős (magyar és szlovák nemzeti színű) szalag átvágásán megjelent Forró Krisztián, a Szlovákiában működő magyar párt, a Szövetség elnöke is.
 
Hogyan valósulhatott meg mindez? Úgy, hogy 2017-ben a szlovákiai magyarok kezdeményezésére a magyar kormány kiírta a Felvidéki Gazdaságélénkítő Programot, aminek a kidolgozásában felvidéki magyar közgazdászok is részt vettek.
 
A PROGRAM CÉLJA SZLOVÁKIA MAGYARLAKTA TERÜLETEINEK A FEJLESZTÉSE VOLT, DE MÁSOK IS RÉSZT VEHETTEK AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN.
Az Agro Somotor központ tulajdonosa, id. Bárány László a több, mint száz partnergazdaság képviselői előtt tartott beszédében elmondta, hogy a beruházást rendkívül gyorsan sikerült megvalósítani. Légvonalban alig 42 kilométerre van a szomotori agrárközpont Kisvárdától, ahol a Bárány család anyacége működik, vagyis jó rálátásuk van nemcsak Északkelet-Magyarországra, hanem a határon túli térségek gazdasági életére is. Növekedésük során nyilvánvalóvá vált, hogy előbb-utóbb át kell lépniük Magyarország határát. Ahhoz, hogy a megcélzott adott területen jól érezzék magukat, ismerni kell az ottani embereket, a gondolkodásmódjukat és a képességeiket, és a magyarokhoz való viszonyukat is. Ez esetben nem volt nehéz dolguk, mert a dél-szlovákiai határsávban évszázadok óta együtt élnek a magyarok és a szlovákok, békében és barátságban.
Telepbejárás Szomotoron. Képünkön Szijjártó Péter, Bárány László és Forró Krisztián, a háttérben Balogh Csaba nagykövet és Hetey Ágota kassai főkonzul
 
Amikor 2019-ben eldöntötték, hogy Szomotoron építenek agrárintegrációs központot, minden érintett számára egyértelmű volt a közös cél, és megvolt a közös akarat az eléréséhez. A magyar kormány anyagi támogatását is megkapták, a Baross Gábor Program keretében.
 
Akik ezt létrehozták, tisztában voltak vele, hogy a beruházással a határon túli és a határon inneni emberek és gazdák jövőjét építik. A Bárány család e közös jövő érdekében döntött a beruházás mellett.
Az első kapavágásra 2019 karácsonyán került sor, és már 2020-ban, a tisztító-szárító üzem mostani helyén kezdték meg különböző szemes termények felvásárlását a környékbeli gazdáktól. Az első évben 12 ezer tonnát, a következőben már 56 ezer tonnát vettek. A rendkívül aszályos 2022-ben is bővült a felvásárolt mennyiség, elérte a 65 ezer tonnát, idén pedig 120 ezer tonna gabona és szója beszerzése a céljuk, vagyis mintegy 25 ezer hektár termése.
 
A Bárány család hosszú távra tervez. Évszázados baromfis szakmai múlt van mögöttük, amire méltán büszkék. Az előretekintésben és a tervezésben is legalább két emberöltőben gondolkodnak és cselekednek. A szomotori beruházás alapja a szakmai tudásuk, a tőkéjük, a magyar kormány nyújtotta segítség, és mindenekelőtt a nemzetközi piacismeret és kapcsolatrendszer, amit az anyacég már régóta kamatoztat. Hisznek az értékteremtő munkában. Id. Bárány László anyai ősei szlovákok voltak, mígnem felkerekedtek, hogy Békéscsaba környékén telepedjenek meg, és szorgos munkával sokra jutottak.
 
Ma ezt könnyű megismételni, mert már nincsenek határok. Az erős akarat és am­bíció, valamint a megfelelő piaci háttér teszi lehetővé, hogy újat és korszerűt alkossanak, és ez meglátszik a szomotori telepen. Az utóbbi négy évben európai színvonalú szójabab-feldolgozót és gabonavonalat építettek, valamint az infrastrukturális fejlesztések is elkészültek, amikből a központot irányítják és működtetik. Végezetül id. Bárány László megköszönte a munkát mindazoknak, akik támogatták a beruházás megvalósítását.
 
Szomotoron nagyon jó befogadó közösségbe kerültek, mondta, Juhász János polgármester és a képviselő-testület mindig mellettük állt. Erre szükség is volt néha, mert az emberek nem nagyon hittek benne, hogy ilyen nagyívű fejlesztés ilyen rövid idő alatt megvalósulhat.
Külön megköszönte a szlovák és a magyar kivitelezőknek a kiváló minőségű, világszínvonalú munkát. A magyar kormánynak megköszönte, hogy támogatást nyújtott a saját forrásaik mellé.
 
„Ám igazi köszönet azoknak a szlovák és magyar gazdáknak jár, akik bíznak az új integrációs programban, akik termékeiket már eddig is és ezután is ide fogják értékesíteni” – mondta id. Bárány László. Nekik azt üzente: az ő üzleti életében egy kézfogás legalább annyit ér, mint hat különböző pecsétes papír.
 
Szijjártó Péter megköszönte a meghívást, majd kifejtette, hogy a magyar kül­politika hangsúlyos célja a határon túli magyarok támogatása, aminek stratégiai célja a közép-európai térség erősítése. Szomszédaink közül Szlovákiával van a leghosszabb közös határunk, 654 kilométeres, a felvidéki magyarság pedig „0,5 millió okot” szolgáltat arra, hogy jó kapcsolatban legyünk, fogalmazott Szijjártó Péter.
 
Közös gazdasági sikernek nevezte, hogy külkereskedelmünkben Szlovákia a harmadik legnagyobb partnerünk, évi 17 mil­liárd euró forgalmat bonyolítunk le.
„Összefügg Szlovákia déli részének és Magyarország északi részének a gazdasága. A felvidéki magyar közösség kérésére, abból a célból, hogy ezt a kölcsönös gazdasági sikert még inkább előmozdítsuk, 2017-ben elindítottuk a Baross Gábor Programot, aminek kimunkálásában nagy segítséget nyújtott a Felvidéki Magyar Közgazdász Társaság. Ennek a programnak az egyik része a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztése. Kiemelt célja a gazdák támogatása azáltal, hogy a terményeikre mindig keresletet jelent, s így van, aki megvásárolja, feldolgozza, majd értékesítse azt. Eddig 3837, alapvetően mezőgazdasággal, feldolgozóiparral foglalkozó vállalkozásnak nyújtottunk támogatást. A 21,7 milliárd forintos kormányzati finanszírozásból 41,5 milliárd forintnyi beruházás valósult meg Dél-Szlovákiában. Ezekben 500 új munkahely jött létre egy olyan térségben, amelyről a politikai döntéshozók gyakran feledkeznek meg. Ezeknek a programoknak az előnye, hogy jövőképet adnak és megállítják vagy csökkentik a külföldre vándorlást” – mondta el a magyar külügyminiszter.
 
„Szomotoron az új modern mezőgaz­dasági komplexummal egy 3 milliárd forin­tos integrációs szerződéscsomag jött létre, amely nyomán az Agro Somotor vállalat megvásárolja több száz gazdától a termékeit, majd feldolgozás után értékesíti azokat. A program hatása átnyúlik az országhatáron, hisz a Magyarországról beszerzett eszközök aránya meghaladja a 60 százalékot.
 
Célunk, hogy az anyaországi vállalatokat segítsük abban, hogy a határainkon túl – alapvetően magyarlakta területeken – hozzanak létre újabb és újabb beruházásokat.
A gazdaságfejlesztésben és beruházásban eddig összesen 4 ezer vállalkozásnak nyújtottunk támogatást, aminek nyomán 82 milliárdos támogatás valósulhatott meg. A szomotori fejlesztés óriási lehetőségeket és lendületet ad a környéken élő gazdák számára. Olyan modern integrációs központ jött itt létre, ahol a szántóföldi termeléshez szükséges anyagokat az Agro Somotor szerződéses formában juttatja el a partnereinek, akiktől később a terményeiket felvásárolja és értékesíti. Több mint 100 gazdát integrál ez a cég és sok 10 ezer tonna terméket vesz meg versenyképes áron. A beruházás összértéke 3,5 milliárd forintot tesz ki, amelyhez a magyar kormány 1,7 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást adott közölte a miniszter. Végezetül köszönetét fejezte ki a Bárány családnak a bátorságáért, amit a projekttel felvállalt. Az integrációval a térség erősödik, „és egyre nagyobb lesz Kelet-Szlovákia határon átnyúló ereje is. Magyarország készen áll arra, hogy Szlovákiával további közös gazdasági együttműködéseket és fejlesztéseket valósítson meg” – zárta ünnepi beszédét Szijjártó Péter.
 
Forrás: Magyar Mezőgazdaság
 

Kapcsolódó cikkek

Magyar fejlesztésű fagyvédelmi gépek mutatkoztak be Csobádon

2023. március 10. 09:59
Többek közt hazai fejlesztésű fagyvédelmi berendezéseket mutattak be a Holland Alma Kft. csobádi biogyümölcsösében. Ezekkel a kisugárzási fagy ellen lehet védekezni: néhány fokkal emelhető a hőmérséklet, és az erős légáram is segít megmenteni a termést.
 
A F-AirGo berendezés erősen leegyszerűsítve egy traktor vontatta, erős ventilátor, ami 17 méter magasból szív le óránként körülbelül 100 ezer köbméter meleg levegőt és kétoldalt 20-24 méterre fújja ki.
A fagyvédelem azon alapszik, hogy kisugárzási fagy esetén a magasabb légrétegek jó néhány Celsius-fokkal melegebbek, mint a talajszinten mérhető hőmérséklet, és ezt a levegőt lehet bekeverni a növényállomány légterébe.

Törökország kulcsszereplő az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek kezelésében

2023. június 23. 14:24
Törökország kulcsszereplő az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek megoldásában, ezért hazánk Ankara közreműködését kéri a Fekete-tengeri gabonamegállapodás kiterjesztése, azaz az ukrán mezőgazdasági termékek vízi transzportjának kiszélesítése érdekében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Gülşen Karanis Ekşioğlut, Törökország nagykövetét.
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökország rendkívül fontos gazdasági partnere és politikai szövetségese Magyarországnak. A két nemzet közti kapcsolatokat pedig tovább kell mélyíteni.