Magyar posta: átírták a törvényt, megváltozik a szolgáltatás

2023. június 23. 15:15
Módosult a csomagok maximális súlya és az is, hány postának kell működnie a nagyvárosokban.
 
A friss, csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosítása. Az új szabályozás mintegy tucatnyi változást hoz az eddigi postai működésben.
Magyar posta: átírták a törvényt, megváltozik a szolgáltatás
A legfontosabb, hogy módosult az egyetemes postai szolgáltatás elérhetősége.
 
Ez a rendelkezés eredetileg azt mondja ki, hogy az egyetemes postai szolgáltató köteles a felvételi és kézbesítési pontok számát, elhelyezését és időbeli elérhetőségét úgy meghatározni, hogy az alkalmazkodjon a felhasználók igényeihez. Azt is rögzítik, hogy a postai küldemények felvételét és kézbesítését minden településen biztosítani kell. Változatlan maradt, hogy az egyetemes postai szolgáltató településenként legalább egy kézbesítési ponton, tehát kvázi postafiókon vagy a kézbesítést lehetővé tevő eszközön köteles a levélküldemény és a hivatalos irat kézbesítését lehetővé tenni. 
 
Hány posta működik majd a nagyobb városokban?
Csakhogy eddig úgy volt, hogy a 25 ezernél nagyobb népességszámú településeken 25 ezer lakosonként kellet legalább egy postát vagy a kézbesítést lehetővé tevő eszközt fenntartani. Ezt azonban 30 ezerre változtatták,vagyis mostantól a 30 ezernél nagyobb népességszámú településeken 30 ezer lakosonként kell legalább egy olyan kézbesítési pontot fenntartani, amelynél lehetőség van a levélküldemény és a hivatalos irat kézbesítésére. A fejlemény lakosságarányosan sokakra vonatkozhat, ugyanakkor a 30 ezer fős, vagy annál nagyobb városból 34-et tartanak nyilván Magyarországon, miközben majdnem 3200 település létezik.
 
Jönnek az automata posták?
Nagyon érdekes fejlemény, hogy postatörvény értelemző rendelkezése kiegészült a „kézbesítést lehetővé tevő automatizált eszköz” fogalmával. Ráadásul az eddigi kézbesítési pont, tehát a postafiók alpontjaként. A definíció szerint ez egy fizikai jelenlét nélkül üzemelő eszközt jelöl, amellyel lehetséges a személyes átadással kézbesítendő postai küldemény kézbesítése vagy a küldemény saját kézbesítése.
 
Hatályát vesztette az a pont, ami a postai hálózat szervezéséről szólt. Ebben az állt, hogy az egyetemes postai szolgáltatónak tartania kell magát ahhoz, hogy a felvételi pontok 
 
  • ne legyenek légvonalban öt kilométernél távolabb a lakosság 95 százalékától 
  • és légvonalban tíz kilométernél távolabb a lakosság 99,5 százalékától. 
Hány kiló lehet a postán feladott csomag?
Érdemi változás állt be a belföldi vagy nemzetközi viszonylatú postacsomagoknál is. Ezek eddig 20 kilogrammig minősültek az egyetemes postai szolgáltatásba beletartozónak, azonban a jövőben ez 10 kilóra csökken.
 
Megmarad a posta a kistelepüléseken is, jobb lesz, mint volt – tervezi a postavezér
A postának az ország minden pontján magas színvonalú és ügyfélközpontú szolgáltatást kell nyújtania. A Magyar Posta Zrt. új partneri programja keretében a kistelepülések lakossága a társaság szolgáltatásait továbbra is helyben, a korábbinál akár hosszabb nyitvatartási időben és több szolgáltatással vehetik igénybe.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

GFM: a családok megtakarításainak védelme és a pénzügyi tudatosság fokozása érdekében egy hónap múlva kezdik meg a bankok a lakosság kötelező tájékoztatását

2023. augusztus 31. 15:05
A kormány elkötelezett a családok védelme mellett, ezért ösztönözni és segíteni kívánja a háztartásokat abban, hogy megtakarításaikat értékálló eszközökbe fektessék, hiszen a szankciós infláció miatt a lakosságnál lévő mintegy 7 ezer milliárd forintnyi látra szóló bankbetét jelentősen veszít értékéből – hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
 

Töretlen az állami természetvédelem fejlődése

2023. november 21. 17:06
Nemzeti örökségünk, a védett természeti értékek megőrzésének jelentőségét mutatja, hogy az első hivatásos természetvédelmi őr,Gulyás József 100 éve állt szolgálatba, az állami természetvédelem fejlődése pedig azóta is töretlen – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a „Folyóparti élővilág egykor és napjainkban” című Interreg projekt záróeseményén.