Magyarország lelke a vidék

2024. március 01. 13:44
A 2010 előtti, zömmel alapanyagtermelő országból mára a precíziós gazdálkodást, a digitalizációt is alkalmazó, egészséges, biztonságos, kiváló minőségű élelmiszert előállító mezőgazdasággal rendelkező országgá váltunk - kezdte előadását Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ szervezésében rendezett országjáráson, Tiszaszentimrén.
Magyarország lelke a vidék
A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei településen megtartott agrárfórumon Farkas Sándor elérendő célként említette, hogy 2030-ig hazánk az Európai Unió legfejlettebb mezőgazdasági országai közé tartozzon. Ez ma még nincs így, de az uniós és a történelmi mértékű hazai forrásokat felhasználva - más területek mellett - az élelmiszeripart, az állattartó telepeket, az állatjóléti körülményeket, a kertészeteket, a helyi piacokat, az öntözésfejlesztést és a generációváltást támogatva lehetőség lesz a magyar agrárium példa nélküli fejlődésére - fogalmazott.
A miniszterhelyettes a gazdák előtt szólt arról is, hogy a következő években hatvannégy pályázati témakörben nyílik lehetőség a kisebb és a nagyobb gazdálkodóknak fejlesztéseik megvalósítására. Történelmi pillanatokat élünk - hangsúlyozta -, a pályázati lehetőségek, az elnyerhető összegek soha nem látott lehetőséget nyitnak meg a gazdák, a mezőgazdasági vállalkozások előtt. Ebben a kormányzat partnernek tekinti a gazdatársadalmat, amely partnerség már korábban is beigazolódott, amikor a vidéket, a vidéken maradást támogatta.
Farkas Sándor az utóbbi években az agráriumot ért kihívásokkal és az arra adott válaszokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a covid-járvány, az orosz-ukrán háborúra adott szankciók okozta nehézségek, a 2022-es rendkívüli aszály és a 2023-as inflációs év bebizonyította, hogy az agrártársadalom képes megbirkózni a legnehezebb feladatokkal is. Az agrárium túlélte a válságos éveket, folyamatosan képes volt kiváló minőségű, biztonságos, hazai élelmiszerrel ellátni a belföldi piacokat. Ez felértékelte a mezőgazdaságot, az egész agráriumot, amely így visszakapta korábbi megbecsültségét.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Egyre kevesebb a komló, drágul a sör

2023. október 24. 18:04
Egy új tanulmány szerint csökken az európai komló mennyisége, amely a sör jellegzetes keserű ízét adja. A tudósok azt is megállapították, hogy a komló alfa keserűsavai csökkentek a magasabb és szélsőségesebb hőmérsékletek miatt.
 
Az előrejelzések szerint a forróbb, hosszabb és szárazabb nyarak súlyosbítják a helyzetet, és a sör drágulásához vezethetnek. A tanulmány szerzői ezért arra figyelmeztetik a termesztőket, hogy fejlesszék termesztési technikáikat.
 

Idén is Érték és Minőség Nagydíjas a Nádudvari

2023. szeptember 11. 13:37
Idén újra ünnepelhet a Nádudvari márka, hiszen ismét az Érték és Minőség Nagydíjasok között szerepelhet! Szeptember 8.-án, a Parlament Kupola termében került sor a díjak átadására, ahol 2 termékcsaládjuk is - a Nádudvari réteges krémjoghurt termékcsalád és a Chef Exclusive reggeliző termékcsalád -elnyerte ezt a kimagasló elismerést.