Májustól jöhet a 49 eurós országos havibérlet Németországban

2023. február 02. 15:02
Ismét kedvezményes bérletet vezetnek be a helyi és a térségi közösségi közlekedésben Németországban az általános drágulás hatásainak ellensúlyozására. A kormány szerdán elfogadott törvényjavaslata szerint a havibérlet 49 euróba (mintegy 19 ezer forint) kerül majd.
 
A Németország-menetjegy (Deutschlandticket) elnevezésű bérletet a tervek szerint májusban vezetik be, havonta fizethető és bármikor lemondható éves közlekedési bérletként.
Májustól jöhet a 49 eurós országos havibérlet Németországban
Az okostelefon-alkalmazással, chipkártyaként vagy kinyomtatott QR-kódként használható bérlet az egész országban érvényes a helyi közösségi közlekedési vállalatok járatain és a Deutsche Bahn vasúttársaság regionális járatain.
A 49 eurós ár komoly megtakarítást jelent, tekintve, hogy például Berlinben 86 euróba kerül a havibérlet. Az alkalmazottaknak öt százalék kedvezmény is jár, ha munkaadójuk fizeti az új típusú bérlet árának legkevesebb 25 százalékát.
 
Az elképzelés szerint a szövetségi kormány évi 1,5 milliárd euróval támogatja a rendszer fenntartását, a 16 tartomány pedig együtt ugyancsak 1,5 milliárddal. A törvényhozás (Bundestag, Bundesrat) várhatóan nagyobb változtatások nélkül fogadja el a kormány javaslatát.
 
A Deutschlandticket elődje az úgynevezett 9 eurós menetjegy (9-Euro-Ticket) volt, amelyet 2022-ben vezettek be a nyári hónapokra, a június-augusztusi időszakra. Az energiaárak és az infláció emelkedésének ellensúlyozását szolgáló támogatások egyikeként bevezetett kedvezményes nyári havi bérletből 50 millió kelt el.
 
A szövetségi kormány egy sor további lépéssel, egyebek mellett a földgáz áfájának csökkentésével és a földgáz, a távhő és az áram árának korlátozását jelentő úgynevezett árfékprogrammal igyekszik enyhíteni az Oroszország Ukrajna elleni támadásával is összefüggő lakossági és vállalati terheket. A támogatási programok összértéke nagyjából 300 milliárd euró.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Hajdú-Bihar után további három vármegyében rendeltek el tűzgyújtási tilalmat

2024. április 09. 16:32
Az elmúlt napok tartósan meleg és csapadékmentes időjárása miatt 2024. április 9-től tűzgyújtási tilalom lép életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben. Ezzel, Hajdú-Bihar vármegyével együtt, már négyre emelkedett a tilalommal érintett térségek száma.

Gazdaságátadás: az állatokat akkor is el kell látni, ha családi tragédia történt

2023. október 20. 17:41
Az első gazdasszonyokról szóló konferencián jártunk.
 
A MAGOSZ első "Gazdaasszony az agráriumban" című konferenciáján gazdálkodók beszélgettek a nők szerepéről az agráriumban az OMÉK-on. A kerekasztal-beszélgetés során elhangzott, hogy a 15-20 évvel ezelőtti időszakhoz képest olyan mértékű az innováció és az adminisztrációs rendszer változása, hogy ma már nagyon szerteágazó, amihez egy gazdálkodónak, legyen nő vagy férfi, értenie kell (finanszírozás, projektmenedzsment, piacelemzés, agrotechnológia, értékesítés).