Mi a titok? Bulgária zöldség- és gyümölcstermesztése növekszik

2024. május 07. 15:50
A nagy hanyatlás után ismét növekedési pályán a bolgár növénytermesztés.
 
Bulgária a szocialista időkben jelentős zöldség-gyümölcs exportot bonyolított le, főleg a keleti blokk országaival.
Mi a titok? Bulgária zöldség- és gyümölcstermesztése növekszik
A balkáni ország az új fajták nemesítésében és a terméseredmények növelésében – széles körben kiépített kutató intézeteinek hálózata révén – nemzetközileg is figyelemre méltó eredményeket ért el.
 
A rendszerváltást követően Bulgária valamikor magas színvonalú kertészetét – főleg a népesség erőteljes csökkenése alapján kialakult munkaerőhiány, illetve a tőkehiány, valamint az állami tulajdonban lévő termelő üzemek nagy részének szétesése miatt – elhanyagolták.
 
Az utóbbi néhány évben azonban több korszerű üvegház épült, és az ország zöldség-gyümölcs exportja növekvő tendenciát mutat, amellyel most főleg a keletre fekvő térségeket célozzák meg, ahol a bolgár termékek – a viszonylag alacsony áraik miatt – a jövőben ismét konkurenciaképesek lehetnek más beszállítókkal.
 
Forrás: agroinform.hu/freshplaza.com

Kapcsolódó cikkek

Több mint hatmilliárdos fejlesztést adtak át Nádudvaron

2023. január 09. 12:15
Csányi Sándor szerint a mai kor hatékonysági követelményeinek megtartása a siker kulcsa.
 
A Vidékfejlesztési Program pályázatán nyert állami és uniós forrású támogatásnak köszönhetően mintegy 6 milliárd 640 millió forintból épített két új sertéstelepet a Nagisz Csoport. Az ünnepélyes átadót január 3-án tartották.

Kitekintés a globális fokhagymapiacra

2023. január 05. 15:09
Tavaly az európai száraz és meleg időszak miatt számos piacon csökkent a nagyobb méretű fokhagyma kínálata, valamint jelentős fokhagymatermesztő országok, például Franciaország, Olaszország és Spanyolország termelése is visszaesett. A gyorsan emelkedő energiaárak kihatással vannak a fokhagyma tárolási költségeire, így az árakra is.