NÖVEKEDÉSI PÁLYÁRA ÁLLÍTOTTUK A MAGYAR VIDÉKET

2023. május 08. 18:16
Magyarország kormányának jövőképe az, hogy a gazdálkodás és az élelmiszeripari termelés hosszú távon is jövedelmező és társadalmilag elismert foglalkozás legyen - mondta Nagy István agrárminiszter a május 4-én és 5-én tartott CPAC Hungary - második európai Konzervatív Politikai Akció Konferencián.
 
A tárcavezető kifejtette, a 2010-es választások után hivatalba lépő polgári kormány haladéktalanul megkezdte a korábbi, vidékellenes baloldali politikai örökség felszámolását.
NÖVEKEDÉSI PÁLYÁRA ÁLLÍTOTTUK A MAGYAR VIDÉKET
Kemény munkával sikeresen növekedési pályára állították a magyar vidéket. Megalkottuk Európa egyik legszigorúbb földtörvényét, megvédtük a magyar földet, tudatosan fejlesztettük és azóta is fejlesztjük a hazai agráriumot és élelmiszeripart, és megvédtük és azóta is megvédjük a magyar gazdák érdekeit, hangsúlyozta Nagy István. Hozzáette, nemzeti szuverenitási kérdés az, hogy a föld kinek a tulajdonában van. Ezért vetettek véget a zsebszerződések korának, és vitték végig a „Földet a gazdáknak” programot.
 
A miniszter arról is beszélt, hogy az élelmiszer-ellátás nemzetstratégiai kérdés. A magyar vidék olyan tartalékokkal rendelkezik, melyek az állandóságot nyújtják a gyorsan változó, kihívásokkal teli világban. Az intézkedések előterében a rövid ellátási lánc megerősítése és a helyi termékek támogatása, az önellátás további megerősítése áll. A hazai termékek választásával a magyar családokat és a magyar gazdák megélhetését is támogatjuk - húzta alá.
 
 A tárcavezető leszögezte, a vidék gazdaságának erősítése egész Magyarország megerősítését jelenti. Éppen ezért a kormány az uniós jog adta maximális mértékben, 80 százalékban biztosított nemzeti kiegészítő finanszírozást a Közös Agrárpolitika Stratégia Terv 2023-2027 közötti időszakában az uniós fejlesztési forrás mellé. Ennek köszönhetően feldolgozó üzemeket, raktárakat, tárolókat és állattartó telepeket építenek, modernizálják és digitalizálják a mezőgazdaságot, alapjaiban újítják meg a magyar vidéket és a magyar agráriumot.
 
Végül Nagy István kitért arra is, hogy természeti tőkénk, a Kárpát-medence élőhelyeinek, fajainak megóvása szintén stratégiai kérdés. A környezet-és természetvédelemnek új szintre kell emelkednie, teremtésvédelemmé kell válnia. Ez egy olyan érték, amiért érdemes és kell is küzdenünk a 21. században - emelte ki.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Díjazták a nőt, aki energiafüggetlen gazdaságot hozott létre

2023. november 07. 18:29
Kate Hoare-t a New Holland jelölte a Nők az Agráriumban Díjra.
 
Mint azt korábban ebben a cikkünkben írtuk: az Agritechnica kiállítást szervező DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) és a Women in Ag Magazine által közösen odaítélt díj mezőgazdaság kategóriájának első helyezettje lett Kate. A nő egy tejgazdaságot működtet délkelet Cornwallban a férjével.

Egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

2023. április 05. 12:46
Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter.
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az Agrárminisztérium elkötelezett a felelős vízgazdálkodás és az öntözéses gazdálkodás kiszélesítése mellett. E cél érdekében módosult korábban a vízgazdálkodásról szóló törvény is.