Országos szinten már kevesebb a szúnyog, de a Balatonnál nem lehet leállni

2023. július 18. 14:17
Június elején még komoly szúnyoginvázió volt Magyarországon.
 
A tavasz végén, nyár elején tapasztalt komoly szúnyoginvázióhoz képes mostanra sokkal jobb a helyzet, hiszen a június eleji óriási felhőszakadások miatt kialakuló szúnyogtenyészőhelyek javarészt felszáradtak – mondta az InfoRádióban Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.
Országos szinten már kevesebb a szúnyog, de a Balatonnál nem lehet leállni
A szóvivő szerint kisebb az utánpótlás is, ugyanis egy szúnyog átlagosan 2-6 hétig él, emiatt létszámuk folyamatosan csökken. Mindez köszönhető a folyamatos szúnyoggyérítésnek, illetve a meleg időjárásnak, ami felszárítja a szúnyogtenyészőhelyeket.
 
A július 17-i héten
  • Borsod- Abaúj-Zemplén,
  • Csongrád-Csanád,
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Hajdú-Bihar,
  • Heves,
  • Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben van szúnyoggyérítés.
Az eheti szúnyoggyérítés 41 ezer hektáron 176 települést érint. Mukics Dániel megjegyezte: ha valakit érdekel, pontosan melyik településen, milyen eljárással lesz szúnyoggyérítés, a Katasztrófavédelem honlapján minden információt megtalálhat arról, hogy melyik településen, melyik napon, milyen eljárással történik.
 
 "Nem kell félni a használt irtószertől, rendkívül kis mennyiségben juttatják ki a szakemberek. Ebben a mennyiségben háziállatokra, emberekre, növényekre teljesen ártalmatlan" – jelentette ki a szóvivő. Az irtószert csak a késő esti, éjszakai órákban juttatják ki, 1-2 órával később pedig le is bomlik, így a nappal aktív beporzást végző rovarokkal nem is találkozik az irtószer.
Mukics Dániel szerint a Balaton környékén folyamatosan szükséges a szúnyoggyérítés, hiszen az átmeneti vízmegállások jó utánpótlást nyújtanak a szúnyogoknak, és ezek hiába szűnnek meg, ha az állandó vízfelületeknél, nádasoknál, ártéri erdőkben folyamatos az utánpótlás - ez ellen kell egész évben fellépni. Országos szinten viszont egyre csökken a szúnyogártalom.
 
A szóvivő hozzátette: elsősorban az önkormányzatok feladatköre a kártevők, így a szúnyogok elleni védekezés is, tehát a Katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítési program azokra a településekre terjed ki, ahol a legnagyobb a szúnyogártalom. Itt igyekeznek "elfogadható szintre" hozni a szúnyogok jelenlétét.
 
Az önkormányzatok ettől függetlenül saját költségvetésük terhére végezhetnek szúnyoggyérítést.
 
forrás: agrotrend.hu 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Elkerülhető a vadgázolás?

2024. április 05. 14:29
Szerencsére ritkán történik halállal végződő vadgázolás. Azonban egy is túl sok. A szakember most segít megfejteni, hogyan kerülhetjük el a vadgázolást.

Figyelem! A piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok is kialakulhatnak!

2023. július 13. 12:48
Egy érkező hidegfront mentén nagy területen, kiterjedten, több hullámban várható zivatarok, heves zivatarok kialakulása. A legvalószínűbb forgatókönyvek szerint a nap második felére egyre inkább a déli, délkeleti, illetve keleti tájakra korlátozódhatnak a leghevesebb zivatarok. Késő estére északnyugaton már nagyobb területen stabilizálódhat a légkör. A legintenzívebb cellák környezetében nagy méretű jég (néhol >5 cm átmérőjű), szélvihar (80-100 km/h, helyenként >100 km/h), illetve felhőszakadás (~20-40, néhol >50 mm-t meghaladó csapadékmennyiség) is lehetséges.