Szinte lehetetlennek tűnt, de Ukrajna hagymával is megjelenhet az EU-s piacokon

2024. február 20. 15:54
Ukrajnában borzasztóan leesett a vöröshagyma ára.
 
Az East Fruit elemzői szerint Ukrajnában a vöröshagyma kilónkénti ára az utóbbi hetekben mindössze 0,24-0,40 dollárnak (12-15 grivnya) felelt meg, ami az egy évvel korábbinak mindössze a felét teszi ki – írja a freshplaza.com.
Szinte lehetetlennek tűnt, de Ukrajna hagymával is megjelenhet az EU-s piacokon
Eközben a szomszédos EU-s országokban (főleg Lengyelországban) a vöröshagyma ára folyamatosan emelkedik, ami kedvező lehetőséget kínál az ukrán gazdák számára, hogy termékfeleslegüket ezekre a piacokra vigyék.
 
Ukrajna már tavaly is exportált hagymát Romániába, mert a moldáviai készletek – ahonnan Románia korábban vásárolt – jelentősen csökkentek ugyanakkor az ukrán hagyma kedvezőbb áron lett elérhető.
 
Olekszandr Korev, FAO szakértő elmondta, hogy Ukrajnában jelentős túlkínálat van a gyengébb minőségű és jóval olcsóbb, 0,19 dollár kilónkénti árú hagymából is, amit a helyi vásárlók előnyben részesítenek, ami további exportkészleteket szabadít fel az ország számára.
 
Az ukrán hagymaexport felfutása a tavalyi évben kiemelkedő teljesítménynek tekinthető, mivel a vöröshagyma-termesztés és -feldolgozás korábban Herszon körzetére koncentrálódott, ám ezeknek a területeknek és a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúrának mintegy 80 százalékát az orosz hadsereg a háború során feldúlta és elpusztította.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nincs megállás: emelkedni fog a zöldségek és a gyümölcsök ára

2023. február 15. 13:20
Magas a termelés önköltsége, egyre szűkösebb a kínálat.
 
A napi.hu írt arról, hogy Európában nagymértékben emelkedhet a zöldségek és a gyümölcsök ára az elkövetkező hetekben, aminek az az oka, hogy az aszály és a megugró termelési költségek miatt jelentősen lecsökkent a kínálat.
 
Elkerülhetetlen lesz a drágulás
Hazánkon kívül az Európai Unió legtöbb tagországában az infláció megkímélte a zöldségeket és gyümölcsöket - az árak nem emelkedtek kiugró mértékben. Most viszont úgy látszik megváltozik a tendencia és a drágulás elkerülhetetlen lesz.

Nem is hinnéd, de még a csomagolás színe is befolyásol, amikor leveszel egy terméket a polcról

2024. április 09. 14:26
Ezek a színek befolyásolják a fogyasztókat bio élelmiszerek vásárlásakor.
 
Az ökológiai élelmiszerek iránti növekvő érdeklődést az egészségesebb és fenntarthatóbb életmód iránti társadalmi váltás hajtja. A fogyasztók környezeti hatások iránti tudatossága növekszik, és olyan termékeket keresnek, amelyek összhangban vannak az értékeikkel.