Több kereskedő is görög szamócára váltott a spanyol áru helyett

2024. április 03. 16:06
Görögországból folyamatosan érkezik a jó minőségű áru, míg Spanyolországban az aszály okozott gondokat a korábbi években.
Több kereskedő is görög szamócára váltott a spanyol áru helyett
A Münchenhez közeli Ottbrunn székhelyű ExPa-Frucht GmbH kereskedője, Christian Vogelsang szerint kivételesen jól indult és jól is folytatódott a görög szamócaszezon.
 
“Az idénykezdet óta folyamatosan bőséges a kínálat, és a kereslet is végig kielégítő volt, ami elsősorban a viszonylag enyhe télnek, meleg tavaszi időjárásnak köszönhető. Eközben a 10. hétig az árak jelentősen a tavalyi szint felett voltak, ami annak köszönhető, hogy a kereslet a tavalyi évhez képest magasabb volt, közel azonos kínálati mennyiség mellett. A 11-12. hét óta azonban az árak nagyjából a tavalyi szint környékére csökkentek.”
A görög szamóca az elmúlt években kiváló minőségével és folyamatosan növekvő mennyiségével szilárdan megvetette a lábát a német piacon. Ennek oka, hogy a másik nagy szereplőnél, Spanyolországban az utóbbi években jelentős problémákat okozott az aszály és az öntözéssel kapcsolatos nehézségek. Görögországban viszont ezzel szemben általában elegendő az esős időszakban hulló csapadék, amit tározókban fognak fel. Ez oda vezetett, hogy az elmúlt években számos kiskereskedelmi lánc áttért a spanyol áruról a görögre. Idén a helyzet egy kicsit más: most nem az aszály, hanem épp a heves esőzések okoznak minőségi problémákat Spanyolországban.
 
A görög szamóca szezonjának hagyományos csúcsidőszaka április-május hónapokra esik. A német kiskereskedelmi láncoknál általában június közepéig található meg a görög áru, utána már túlságosan meleg lesz a szamóca termesztéséhez Görögországban.
 
forrás: agrotrend.hu / FruitVeb

Kapcsolódó cikkek

Külföldön feleannyiért lehet eladni a tokajit, mint itthon

2023. július 05. 16:13
A borok értékesítési ára 6 százalékkal emelkedett egy év alatt.
 
Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára 6 százalékkal 27 ezer Ft/hl-re emelkedett 2023. január–május között az előző év azonos időszakához képest. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára 16 százalékkal 25,6 ezer Ft/hl-re növekedett, míg a vörös- és rozéboroké nem változott számottevően (28,2 ezer Ft/hl) – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből.

Januárig 470 ezer tonna cukorrépa érkezik vasúton a kaposvári cukorgyárba

2023. szeptember 27. 15:34
A Rail Cargo Hungaria (RCH) megkezdte a cukorrépa beszállítását a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárába - tájékoztatta a cég az MTI-t.
Közleményükben azt írták: a cukortermeléshez szükséges alapanyagot vasúton az RCH fuvarozza, a termés mintegy fele közúton jut el a gyárba.