Váratlan fordulat a szamócatermesztésben: felejtsd el a palántát

2024. február 21. 15:18
Öt éven belül minden termesztő csak magról szaporítja a szamócát?
 
Váratlan fordulat a szamócatermesztésben: felejtsd el a palántát
A magról szaporítható hibridszamóca fordulópontot jelent a szamócatermesztésben – Fotó: Shutterstock
 
Napjainkban a szamóca szaporítása többnyire palántázással történik, ami megnehezíti a kifogástalan minőségű szaporítóanyagok fenntartását. A holland Limgroup vállalat az idén januárban megrendezett Nemzetközi Bogyósgyümölcs Konferencián bemutatta, hogy a világon elsőként létrehozott, magról szaporítható hibridszamóca fordulópontot jelent ennek a gyümölcsnek a nemzetközi forgalmazásában, és megerősíti annak fenntartható termesztését, valamint standard minőségét – írja a freshplaza.de.
Óriás eper ültetése magról✔️ - Eper Info
A 14 éves nemesítői munkával elért hibridizáció valamennyi termesztő számára kedvező változást jelent, mivel azok hozzájuthatnak a legkorszerűbb fajták abszolút egészséges szaporítóanyagához, ami többek között a palántanevelés elhagyásával és a kórokozók szaporító anyagokba történő bejutásának korlátozásával jelentősen megnöveli a termesztés hatékonyságát.
Szamóca avagy eper vetése magról - YouTube
Ugyanis a kórokozók elsősorban a palántákon keresztül fertőzik meg az állományt. Az egészséges vetőmag lerövidíti a szaporítási ciklust, és lehetővé teszi a termesztésnek az év bármely időpontjában történő elkezdését.
 
Szakértők szerint öt éven belül minden termesztő csak magról szaporítja a szamócát, ami forradalmi változást jelent az előállításban és a forgalmazásban is.
 
forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszeripar előtt álló legfontosabb kihívások a Kárpát-medencében – hatékonyság, versenyképesség, marketing

2023. július 25. 14:04
Melyek az élelmiszeripar előtt álló legfontosabb kihívások a Kárpát-medencében? Versenyképesség, hatékonyság, fenntarthatóság, marketing? Milyen támogatásokra számíthat az élelmiszeripar az új uniós fejlesztéspolitikai időszakban?

Ezt a tortellinit ne edd meg, vidd vissza!

2024. április 29. 15:18
Nem jelölt allergén (földimogyoró) jelenléte miatt a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a Spar Veggie spenót-kesudió tortellinit.